Gluténmentes kolibri torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kolibri tortával bővült.
Eredetileg még az USA-ban láttam ezt a tortát, illetve utána is olvastam. Kicsit átalakítottam a receptet, kissé magyarosítottam, és persze mentesítettem is. A banán édeskés íze jól megy a dió semlegességéhez. A tejszínhez és a mascarponéhoz adtam pisztáciát is, így fantasztikus krémet kaptam a tortához.
Hozzávalók (12 szelet):
Torta pikótához:
- 210 g Kate’s low carb mix, Sütemény lisztkeverék
- 250 g érett banán
- 30 g eritrit (édesítőszer)
- 180 g növényi itsl (most rizsital)
- fél kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 8 g sütőpor
- 2 db egész tojás (M-es méretű)
- 70 g napraforgó étolaj
- 1 db tonkabab
- csipet só
Diós töltelék:
- 150 g darált dió
- 2 púpos evőkanál rizsdara
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 70 g eritrit
- 250 g növényi mascarpone
- csipet só
- ízlés szerint rumaroma
Növényi tejszínhab:
- 250 ml Apró szója habtejszín
- 20 g eritrit ledarálva
- 40 g pisztácia frissen ledarálva
Tetejére:
- 10 g pisztácia frissen ledarálva
A gluténmentes kolibri torta elkészítése:
- A piskóta hozzávalóit mérjük ki.
- Az érett banánokat villával alaposan törjük szét.
- A tonkababot reszeljük rá a banánokra.
- Most már a piskóta valamennyi hozzávalóit keverjük csomómentesre.
- Egy 16 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
- Ebbe öntsük bele a piskótát.
- A piskótát előmelegített 180°C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
- Amíg sül a piskóta elkészítjük a diós krémet.
- A megpucolt, ledarált diót az eritrittel és a csipet sóval a rizsdarával főzzük jó sűrűre a narancslében.
- Egész sűrűnek kell lennie a krémnek.
- Tegyük félre kihűlni.
- Közben az Alpró növényi tejszínt verjük fel.
- Amikor már majdnem jó, majdnem kemény a hab, adjuk hozzá a poreritritet és a növényi mascarponéból 40 grammot.
- Verjük tovább pár pillanatig.
- Ekkora már talán kihűlt a diós krém is.
- Ekkor adjuk hozzá a maradék növényi mascarponét, és keverjük el.
- Ekkor érdemes még egy kevés ideig hűtőszekrénybe tenni, hogy biztos összeálljon, ne melegedjen fel a mascarpone.
- Ha már valóban kihűlt, adjuk hozzá a tejszínes-mascarpóne ¾ részét.
- A torta kisült, hagyjuk kihűlni.
- Addig a krémek tovább hűlnek a hűtőszekrényben.
- Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk ketté.
- Az alját és a tetejét is kenjük meg a diós krémmel.
- Úgy gazdálkodjunk, hogy a torta oldalára is kerüljön a krémből.
- A felvert mascarponés Aporó tejszínbe keverjük bele a darált pisztáciát.
- Ebből habcső segítségével nyomjunk halmokat a torta szélére.
- A torta közepére szórjunk darált pisztáciát.
- A tortánk így barnás-zöldes fehéres lesz.
- Érdemes hagyni pihenni a tortát, már ha kibírjuk még a várakozást.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kolibri torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: banán dió édes édesítőszer eritrit étolaj glutén és tejmentes habtejszín It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék lisztkeverék narancs növényi mascarpone alternatíva pisztácia reggeli rizsdara rizsital rumaroma só sütőpor tojás torta uzsonna és tízórai