Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajtos cipó

kenyér recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes sajtos cipóval bővült.

Most ezt a cipót 3 féle liszttel készítettem. Tasakok alján voltak maradékok, külön nem igazán lett volna elég, így összekevertem őket. Egy nagyon finom ropogós héjú, belül puha kenyér lett. Kovász etetés után, kimaradt kovászt is beletettem. Ha nincs kovászotok, lehet csak élesztővel készíteni.

Hozzávalók (14 szelet):

  • 130 g Mikló’s bread Mix lisztkeverék
  • 170 g Naturbit basic mix lisztkeverék
  • 50 g Mimen cirok pékáru lisztkeverék
  • 5 g só
  • 10 g útifűmaghéj
  • 4 g porélesztő
  • 130 g kovász maradék
  • 60 g reszelt mozzarella sajt
  • 310 g langyos víz
  • 30 g olívaolaj

Tetejére:

  • 10 g szemes mák (elhagyható)
  • 10 g pisztácia (elhagyható)

A gluténmentes sajtos cipó elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Itt teszem bele a reszelt sajtot, (elhagyható), kovász etetésből maradt kovászt, víz felét, kézzel összeállítom a tésztát.
  • Végül a többi vízzel és olajjal bedagasztom, és cipót formázok belőle.
  • 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelem, beleteszem a cipót.
  • Tetejére mákot, és pisztáciát szórok díszítésnek.
  • Ha kisebb formába tesszük, magasabb lesz.
  • Duplájára kelesztem, konyhapulton.
  • Ez most 3 óra volt.
  • Lehet csak élesztővel készíteni 5 g porélesztő kell hozzá.
  • Hamarosan csak kovásszal fogom elkészíteni, azt majd jelzem.
  • Miután megkelt, 180 °C fokon, légkeveréssel 30 percig sütöm.
  • Kiemelem a formából, rácson további 15 percig sütöm. Hűtöm, szeletelem, fagyasztóba teszem.
  • Így mindig van kéznél friss kenyér. 

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés 

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes sajtos cipóban
(mákkal, pisztáciával)
Energia 9381 kJ / 2239 kcal 670 kJ / 160 kcal
Zsír 55,5 g 4,0 g
  amelyből telített zsírsavak 16,2 g 1,2 g
Szénhidrát 378,4 g 27,0 g
  amelyből cukrok 25,0 g 1,8 g
Rost 28,2 g 2,0 g
Fehérje 41,9 g 3,0 g
5,97 g 0,43 g

A gluténmentes sajtos cipó tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes sajtos cipó

Kategória: , , , ,