Gluténmentes túrós táska – IR barát túrós batyu recept
Hagyományos túrós táska vagy más néven túrós batyu recept megreformálva inzulinrezisztenciások és gluténérzékenyek számára!
- 40 g barna rizsliszt
- 20 g lenmagliszt
- 10 g psyllium (útifű maghéj)
- 25 g xilit (édesítőszer)
- 10 g eritrit (édesítőszer)
- 1 közepes méretű tojás (M-es)
- 0,5 dl víz
Töltelékhez:
- 120 g sovány * krémtúró
- 1 tojás
- 10 g xilit (édesítőszer)
- 10 g eritrit (édesítőszer)
- 1 citrom reszelt héja + néhány csepp citromlé
* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes túrót is.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd a vízzel együtt adjuk a száraz hozzávalókhoz (egy keveset hagyjunk a kenéshez). Először kanállal keverve, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű masszává.
- A töltelékhez keverjük össze a túrót az édesítőkkel és a tojással, majd adjuk hozzá a frissen reszelt citromhéjat és levet.
- A tésztából gyúrjunk hengert, majd osszuk 4 egyenlő részre.
- A kapott kis adagokból formázzunk golyókat, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk mindegyiket kb. 0,5 cm vastag kör alakúra. Közepére helyezzünk kb. 2 teáskanál tölteléket, majd tészta széleit hajtsuk a közepe fele és csippentsük össze ujjunkkal. Így járjunk el a többi tésztával is.
- Az előkészített batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta szélét kenjük meg felvert tojással, majd süssük kb. fél órát 160 °C fokon, míg a tészta enyhén meg nem barnul.
- Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is! Sütőpapírba csomagolva kiváló útravaló az iskolába-munkahelyre is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia | 134,7 kcal/563,2 kJ |
Fehérje | 8 g |
Zsír | 4,7 g |
Szénhidrát | 14,2 g |
Élelmi rost | 3,9 g |
A gluténmentes túrós táska receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: barna rizsliszt citrom édesítőszer eritrit gluténmentes péksütemények IR barát GM receptek lenmagliszt psyllium rost (útifűmaghéj) tojás túró uzsonna és tízórai víz xilit