Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes túrós táska – IR barát túrós batyu recept

Hagyományos túrós táska vagy más néven túrós batyu recept megreformálva inzulinrezisztenciások és gluténérzékenyek számára!

gluténmentes túróstáska receptHozzávalók 4 db-hoz:

Töltelékhez:

  • 120 g sovány * krémtúró
  • 1 tojás
  • 10 g xilit (édesítőszer)
  • 10 g eritrit (édesítőszer)
  • 1 citrom reszelt héja + néhány csepp citromlé

* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes túrót is.

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd a vízzel együtt adjuk a száraz hozzávalókhoz (egy keveset hagyjunk a kenéshez). Először kanállal keverve, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű masszává.
  • A töltelékhez keverjük össze a túrót az édesítőkkel és a tojással, majd adjuk hozzá a frissen reszelt citromhéjat és levet.
  • A tésztából gyúrjunk hengert, majd osszuk 4 egyenlő részre.
  • A kapott kis adagokból formázzunk golyókat, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk mindegyiket kb. 0,5 cm vastag kör alakúra. Közepére helyezzünk kb. 2 teáskanál tölteléket, majd tészta széleit hajtsuk a közepe fele és csippentsük össze ujjunkkal. Így járjunk el a többi tésztával is.
  • Az előkészített batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta szélét kenjük meg felvert tojással, majd süssük kb. fél órát 160 °C fokon, míg a tészta enyhén meg nem barnul.
  • Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is! Sütőpapírba csomagolva kiváló útravaló az iskolába-munkahelyre is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia 134,7 kcal/563,2 kJ
Fehérje 8 g
Zsír 4,7 g
Szénhidrát 14,2 g
Élelmi rost  3,9 g

A gluténmentes túrós táska receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

gluténmentes túróstáska recept

Gluténmentes túrós táska hagyományos formában.

Kategória: , , , , ,

Ad