Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kapros tofus sós gluténmentes csiga – tejmentes – tojásmentes

gluténmentes kapros tofus csiga elkészítésKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kapros tofus csiga recepttel bővült:

A családom nagyon szereti a kaprot. Nagy kedvenc a kapros túrós sós desszert, vagy épp a túrós csusza. Amióta kiderült, hogy tejfehérje allergiás is vagyok, nem ettem ilyet. Viszont, a tofu tudja kárpótolni megfelelően elkészítve a túrót. Így született meg a kapros „túrós” csigám, friss zsenge kaporral, bacon darabokkal, magvakkal. Ez a csiga most glutén-tej-tojásmentes. Ha kihagyjuk a bacont, akkor vegán ételt kapunk.

Hozzávalók (12 db, 6 főre):

tészta:

  • 200 g Mester család kenyér lisztkeverék
  • 150 g zabpehelyliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 10 g őrölt psyllium rost útifűmaghéj
  • 10 g só
  • 50 g margarin
  • 1/2 friss élesztő
  • 400 ml langyos víz
  • 1 csipet cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • tojás helyett: egy evőkanál chiamag
  • Ízlés szerint szezámmag, lenmag

töltelék:

  • 180 g natúr tofu
  • 2 evőkanál Dr. Oetker vega krém
  • 1 teáskanál füstölt só
  • ízlés szerint jó sok friss kapor apróra vágva
  • 1 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál olvasztott margain
  • (esetleg egy vékony szelet bacon apróra vágva)

tetejére, lekenni:

  • két evőkanál étolaj
  • egy evőkanál ketchup

A Kapros tofus csiga elkészítése:

  • A tésztához a langyos vizet kimérjük, adunk hozza csipet cukrot, és az élesztőt és a chiamagot. Hagyjuk életre kelni ezt a keveréket.
  • Kimérjük a tészta száraz összetevőit. Hozzáadjuk az élesztős, chiamagos vizet, az olvasztott ligamargarint. Most fakanállal álltam neki keverni. Később az étolajjal is átdagasztjuk.
  • 50 °C-ra előmelegített sütőben letakarva fél órán át kelesztjük
  • A natúr tofut elmorzsoljuk, villával összetörjük. Adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és a Dr. Oetker krémet. Vágjuk apróra a kaprot, ezt is adjuk a „túrós” krémhez. Jól keverjük össze az egészet.
  • A tészta jól kezelhető, de azért érdemes rizslisztezett sütőpapíron kinyújtani.
  • Kinyújtjuk a tésztát, lekenjük az olvasztott ligamargarinnal, elterítjük rajta a tofuskrémmel, megszórjuk a felaprított baconnal (kihagyható). Kb. Két ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk a tekercsből, formázzuk kicsit.
  • Lekenjük felvert étolaj és ketchup keverékével, tetejére szórjunk len- vagy szezámmagot.
  • Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütési idő a sütőnktől függ.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tejmentes, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétájukba!

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. tofus csigában
Energia 11831 kJ / 2817 kcal 987 kJ / 235 kcal
Zsír 145,3 g 12,1 g
  amelyből telített zsírsavak 37,1 g 3,1 g
Szénhidrát 292,3 g 24,4 g
  amelyből cukrok 12,5 g 1,0 g
Rost 42,1 g 3,5 g
Fehérje 65,1 g 5,4 g
10,58 g 0,88 g

A kapros tofus gluténmentes csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kapros tofus csiga recept

gluténmentes kapros tofus csiga recept

Kategória: ,