Cirokzsemle – teljes kiőrlésű gluténmentes pékáru
Újabb receptötletet hoztunk a rohanó hétköznapokhoz! Legyünk mi is házi pékek, süssünk ízletes, teljes kiőrlésű gluténmentes zsemléket pillanatok alatt! Tejmentes recept.
- 80 g cirokliszt
- 20 g lenmagliszt
- 15 g psyllium (útifű maghéj)
- 1 teáskanál só
- csipet szódabikarbóna
- 1,5 dl langyos víz
- 5 g olívaolaj
- kevés felvert tojás a kenéshez
- szóráshoz: lenmag, gluténmentes zabpehely
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A száraz hozzávalókat (liszteket, psylliumot, sót, szódabikarbónát) mérjük ki, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat, majd nagy mozdulatokkal gyorsan keverjük össze, végül enyhén gyúrjuk át kezünkkel, válasszuk ketté, majd kis korongokat formázzunk belőle és tegyük sütőpapíral bélelt tepsire. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl, ne nyomkodjuk szét a tésztát, hogy minél lukacsosabb tudjon lenni.
- A zsömlék tetejét kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg kevés lenmaggal, zabpehellyel, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük készre 30 perc alatt.
- Sütőből kivéve tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy darabban:
Energia | 198,9 kcal/834,4 kJ |
Fehérje | 7 g |
Zsír | 4,9 g |
Telített zsír | 0,5 g |
Szénhidrát | 30,4 g |
Ebből cukor | 0,6 g |
Élelmi rost | 10,5 g |
A gluténmentes cirokzsemle receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cirokliszt glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények gluténmentes zabpehely gluténmentes zsemle lenmag lenmagliszt olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) só szódabikarbóna víz