Spárgás quiche – medvehagymával
Igazi húsvéti gluténmentes recept, ami tökéletesen illik a húsvéti sonkák, tojáskrémek, friss saláták mellé. Ne hagyjátok ki a menü tervezése során!
Hozzávalók 1 kerek, vagy 2 hosszúkás piteformához:
- 80 g cirokliszt
- 80 g kölesliszt
- 80 g rizsliszt
- 120 g szobahőmérsékletű * vaj
- 60 g * tejföl
- 2 evőkanál víz
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 csomag spárga (tisztítva kb. 300 g)
- 1 pohár * natúr joghurt (175 g)
- 3 közepes méretű (M-es) tojás
- 200 g ** ementáli sajt
- 1 csomó medvehagyma (kb. 50 g)
- só, bors, fokhagyma
Elkészítés:
- A tésztához a vajat vágjuk apró kockákra és tegyük egy tálba. Mérjük hozzá a liszteket, adjuk hozzá a vizet és a tejfölt, majd gyúrjuk egynemű masszává. (A vaj a kezünktől melegedjen át, ne olvasszuk fel). A tésztából formáljunk golyót és tegyük a hűtőbe min. 30 percre, hogy összedermedjen. Hűtőből kivéve kezünkkel formázzuk át, majd nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát úgy, hogy oldalt kb. 2 cm-es pereme is legyen.
- Az így előkészített tésztát villával enyhén szurkáljuk meg, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük elő.
- Ezalatt a spárgát 3-4 perc alatt vízgőz felett pároljuk puhára.
- A sajtot reszeljük le, keverjük simára a joghurttal és a megmosott, apróra vágott medvehagymával, valamint a megmosott, egyesével felütött tojásokkal. Fűszerezzük a masszát.
- A tésztát vegyük ki a sütőből, halmozzuk rá a spárgákat, majd terítsük rá a sajtos masszát és egyengessük el.
- Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre 20 perc alatt, míg a teteje enyhén meg nem pirul. Friss balzsamecetes salátával, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
TIPP: * Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket! ** Tudta, hogy a hosszan érlelt kemény sajtok természetes módon laktózmentesek?
Tápanyagtartalom egy adagban (8 adag esetében):
Energia | 375,7 kcal/1570,3 kJ |
Fehérje | 13,7 g |
Zsír | 23,2 g |
Telített zsír | 14,3 g |
Szénhidrát | 25,3 g |
Ebből cukor | 2,5 g |
Élelmi rost | 1,7 g |
A húsvéti gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: bors cirokliszt fokhagyma húsvéti receptek joghurt kölesliszt medvehagyma rizsliszt sajt só spárga tejföl tojás vaj víz