Gluténmentes “vajas” kifli – tejmentes recept
Valójában receptünk nem vajjal, hanem margarinnal készült, így tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe. A gluténmentes vajas kifli kiváló uzsonnára és tízóraira is!
- 30 dkg Mester házi kenyérliszt
- 1 kávéskanál só
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 3 dl víz
- 1 evőkanál útifű maghéj
- 1 evőkanál olaj
- 8 dkg margarin a kenéshez
- olaj a kenéshez
- Kenyérvarázs rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet, és jó alaposan kidolgozzuk.
- 1 órát kelesztjük meleg helyen.
- Rizslisztes lapon kinyújtjuk nagy kör alakba, és margarinnal megkenjük.
- 6 cikkelyre vágjuk, majd a vastagabb részétől feltekerjük és kiflit formázunk belőlük.
- Sütőpapíros tepsire tesszük, olajjal vékonyan lekenjük.
- 180 °C fokos sütőben kb. 20 – 25 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: közepes
Elkészítési idő: 105 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 6 db. esetén 1 db. kifliben (kb. 120 g) |
Energia | 1656 kcal / 6955 kJ | 276 kcal / 1159 kJ |
Fehérje | 4,1 g | 0,7 g |
Zsír | 67,0 g | 11,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 24,6 g | 4,1 g |
Szénhidrát | 247,9 g | 41,3 g |
amelyből cukrok | 0 g | 0 g |
Rost | 29,0 g | 4,8 g |
A gluténmentes vajas kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kifli lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsliszt só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz