Epres galette gluténmentes sütemény
Iri mama rendszeresen lepi meg a családját valamilyen finom gluténmentes sütivel. Most gluténmentes galette készült eperrel.
Ez a sütemény gyorsan elkészíthető, bármilyen gyümölccsel variálható. Nem édes, kellemesen gyümölcsös, üde finomság. Ez a recept tojásmentes, gluténmentes, laktózmentes és tejmentesen is készíthető.
Hozzávalók (8-10 szelet gluténmentes süteményhez):
Töltelékhez:
Tésztához:
- 300 g It’s us Miklós univerzális lisztkeverék (bármilyen gluténmentes liszttel elkészíthető)
- 30 g cukor
- 2 g só
- 160 g margarin (vagy vaj)
- 70 g hideg víz
- 5 g útifű maghéj (psyllium rost)
Tetejére:
- 30 g mandula forgács
Az epres gluténmentes galette elkészítése:
- Tészta száraz hozzávalóit késes aprítóba mérjük, elkeverjük. Beletesszük a hideg, apróra vágott margarint. Pár fordulattal morzsásra keverjük a tésztát.
- Végül a hideg vízzel, rugalmasra készítjük. A gép pár perc alatt kidolgozza.
- Lisztezett munka felületen átgyúrjuk, ellenőrizzük a tészta állagát. Puhának, rugalmasnak kell lennie. Ha szükséges korrigáljuk, pici gluténmentes liszttel.
- Becsomagolva hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelék elkészül.
- Az epret megmossuk, apróra vágjuk, cukorral leszórjuk. Sütőt melegítsük elő 180 °C fokra légkeverésre.
- Egy nagy méretű sütőpapírt, liszttel leszórjuk, kinyújtjuk rakta a tésztát.
- Lehetőség szerint kör alakúra. Vékonyan szórjuk meg rizsdarával, halmozzuk rá az epret. Majd ismét szórjuk meg, hogy a nedvességet felszívja.
- Gyors mozdulattal körbe, körbe forgatva behajtjuk, ráhajtjuk a tésztát.
- Sütőpapírral beemeljük a formába (27 cm-es).
- Tetejét tejjel lekenjük, és megszórjuk mandulával. Tesszük is az előmelegített sütőbe, 180 °C fokon 35-40 percig sütjük légkeveréssel. Minden sütő másképp működik ezért figyelni kell rá. Előfordulhat, hogy több sütési időre van szükség.
- Formában langyosra hűtjük, tálcára tesszük.
- Lehet porcukorral szórni, én nem tettem rá.
Nagyon finom, jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Tápanyagtartalom |
az egészben |
10 szeletre vágva 1 szelet Epres galetteben |
12 szeletre vágva 1 szeletben Epres galetteben |
Energia |
12348 kJ / 2940 kcal |
1542 kJ / 367 kcal |
1231 kJ / 293 kcal |
Zsír |
115,4 g |
14,4 g |
11,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
46,8 g |
5,9 g |
4,7 g |
Szénhidrát |
438,7 g |
54,8 g |
43,8 g |
amelyből cukrok |
155,0 g |
19,4 g |
15,5 g |
Rost |
28,4 g |
3,6 g |
2,8 g |
Fehérje |
16,7 g |
2,1 g |
1,6 g |
Só |
2,59 g |
0,32 g |
0,30 g |
Az epres gluténmentes galette recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes élesztőmentes eper galette glutén és tejmentes gyors It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék mandula margarin pite psyllium rost (útifűmaghéj) rizsdara só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta vaj