Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes, édes gyümölcsös pizza

gluténmentes pizza receptKolosFreeFood receptválogatásunk édes gyümölcsös pizza bővült.

Mindig csak sósan esszük a pizzát. Gondoltam egy nagyot, legyen édes a pizza! Volt itthon többféle gyümölcsünk, így megszületett a kakaós pizzatészta, egy kellemes vaníliakrémes alap, és megannyi gyümölcs. Pillanatok alatt kész van, igazán dekoratív, és az íze is mennyei. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (10-12 főre):

Tészta hozzávalói:

  • 80 g napraforgómag ledarálva
  • 220 g It’s us Mikló’s universal gluténmentes lisztkeverék
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • 1 teáskanál psylium rost útifűmaghéj
  • 300 ml víz
  • 1 evőkannál Ráma vegan margarin
  • ½ evőkanál napraforgó étolaj
  • 18 g friss élesztő
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipet só

Vaníliás krém:

  • 1 zacskó vaníliapuding
  • 300 ml növényi tej (most rizs)
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 500 ml Meggle patisserie Decor vegán tejszínhab

Gyümölcsök:

  • 80 g friss eper
  • 80 g friss áfonya
  • 2 db banán (vagy tetszőleges gyümölcsök)

Tetejére:

  • maradék felvert Meggle patisserie Decor vegán tejszínhab

A Gluténmentes, édes gyümölcsös pizza elkészítése:

  • A friss élesztőt egy csipet cukorral, 50 ml langyos vízzel futtassuk fel.
  • Közben mérjük ki a tészta száraz hozzávalóit.
  • Daráljuk le a napraforgómagot.
  • A lisztet, a kakaóporral, és az útifűmaghéjjal keverjük el.
  • Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és a maradék 250 ml vizet.
  • Alaposan keverjük el, mehet hozzá a cukor, só, és a megolvasztott Ráma margarin is.
  • Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.
  • A végén öntsünk hozzá az étolajat, és azzal is keverjük el.
  • Huzatmentes helyen kb. 20-25 percig kelesszük a tésztát.
  • Eközben készítsük el a krémet. (ez a krémmennyiség 2 adag pizzára elegendő, é a maradék krémet pohárdesszertben használom fel.)
  • A vaníliapudingot a pudingfőzés szerint megfőzzük a cukorral.
  • Mivel kevés növényitejet adunk hozzá, ezért sűrű lesz a krémünk.
  • Hagyjuk kihűlni a kész pudingot.
  • Kezünkkel a pizzatésztából egy sütőpapíron kb. 30 cm átmérőjű pizzát formázunk. (ellapogattam a tésztát)
  • Előmelegített 190 C-os sütőben kb. 12-16 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kész a tészta, vegyük ki a tepsivel együtt, hagyjuk kihűlni.
  • Felverjük a Meggle tejszínhabot. (cukrot nem kell hozzátenni, alapból édes a hab)
  • A hab nagyobbik részét keverjük el a kihűlt pudinggal.
  • A gyümölcsöket mossuk meg vágjuk fel vékony szeletekre.
  • Kenjük meg a vegán tejszínhabos-vaníliapudingos krémmel a pizza alapát.
  • Körbe tegyünk a maradék, sima vegán tejszínhabból kis halmocskákat.
  • Díszítsük fel a pizzát a felvágott gyümölcsökkel.
  • Esetleg dekoráljuk friss bazsalikomlevelekkel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

A mediterrán édes gyümölcsös pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Tápanyagtartalom

az egészben

10 főte

1 szelet Gyümölcsös pizzában

12 főre 1 szelet

Gyümölcsös pizzában

Energia

15250 kJ / 3631 kcal

1525 kJ / 363 kcal

1270 kJ / 303 kcal

Zsír

181,5 g

18,2 g

15,1 g

  amelyből telített zsírsavak

141,3 g

14,1 g

11,8 g

Szénhidrát

454,2 g

45,4 

37,9 g

  amelyből cukrok

196,3 g

19,6 g

16,4 g

Rost

25,2 g

2,5 g

2,1 g

Fehérje

19,7 g

2,0 g

1,6 g

3,87 g

0,69 g

0,32 g

Kategória: , , , ,