Gluténmentes káposztás bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes káposztás bagettel bővült.
Egyik ebédre káposztát használtam fel. Mivel maradt egy adagnyi, ezért úgy döntöttem, hogy felhasználom egy bagetthez. Izgalmas ízkombináció keletkezett belőle, hiszen a lesütött káposzta édeskés, boros íze visszaköszön a bagett sósságában. Kiváló pékárú készült belőle így ősszel. Úgy gondolom, többször is el fogom készíteni, hiszen még csak most köszönt be az igazi káposzta szezon.
Hozzávalók (2 db):
Káposztához:
- 80 g reszelt káposzta
- ízlés szerint frissen reszelt bors
- 2 g só
- 1 dl víz
Tésztához:
- 300 g Mester család házi gluténmentes kenyérliszt
- 8 g útifűmaghéj őrlemény
- 5 g só
- 8 g nyílgyökérliszt / burgonyakeményítő (ez segít a héj ropogósságát fokozni)
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 300 ml növényi ital (most rizsital)
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 1-2 kanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
- 2 evőkanál fekete szezámmag
A káposztás gluténmentes bagett elkészítése:
- A káposztát a vízben pároljuk meg a sóval és a borssal.
- Amikor elfő a víz, nyugodtan hagyjuk kissé lepirulni a káposztát.
- Ezután a 200 ml langyos tejhez adjunk csipet cukrot, és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni az élesztőt.
- Mérjük ki a lisztet és a többi száraz hozzávalót.
- A kihűlt káposztát is adjuk hozzá és a 100 ml növényi tejet is.
- Keverjük össze alaposan.
- Most gumikesztyű segítségével dagasztottam össze a tésztát a felfutott élesztővel.
- Amikor már rendesen „tapad, ragad” a kesztyűhöz, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Picit hagyjuk állni, amíg a fekete szezámmagokat alaposan átmossuk.
- A tésztát dagasztás nélkül formázzuk.
- Két egyforma részre, adagra választjuk szét.
- Sütőpapírra tegyünk egy adag szezámmagot.
- Kezünkkel lapítsuk el a tésztát téglalap alakúra.
- Tekerjük fel a hosszú oldalától kezdve.
- Ugyan így járunk el a tészta másik adagjával is.
- Tegyük félre langyos, huzatmentes helyre kelni a bagetteket, kb. 30-35 percre.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra.
- Amikor megkeltek a tészták, kenjük le a olajos ketchuppel vékonyan.
- Süssük készre körülbelül 30 perc alatt.
- Érdemes egy kis fém edénybe vizet tenni és a sütőbe helyezni, amíg sülnek a bagettek.
- Sütési idő függ a sütőnktől!
- Kihűlve könnyen szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 90 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. nagy gluténmentes káposztás bagettben |
Energia | 7852 kJ / 1874 kcal | 3926 kJ / 937 kcal |
Zsír | 45,7 g | 22,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,6 g | 2,8 g |
Szénhidrát | 344,7 g | 172,4 g |
amelyből cukrok | 25,9 g | 13,0 g |
Rost | 34,6 g | 17,3 g |
Fehérje | 8,9 g | 4,4 g |
Só | 7,65 g | 3,83 g |
A káposztás gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonyakeményítő cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények ivóvíz káposzta ketchup lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só szezámmag tej tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai