Gluténmentes karácsonyi palacsintatorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi palacsintatortával bővült.
Mi történik akkor, ha marad egy kevés ledarált mák, dió karácsonykor? Vagy hirtelen jönnek át vendégek hozzánk, de már kifogytunk a bejgliből? Készítsünk pillanatok alatt karácsonyi palacsintatortát. Nagyon finom, igazán ünnepi ízű desszertet készíthetünk.
Hozzávalók (6 adag):
Palacsinta tésztához:
- 400 g Mester Család palacsintapor
- 6 dl szénsavas víz
- 3 dl növényi tej (most rizstej)
- 2 db egész tojás
- 3 g só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Mákos réteghez:
- 150 g mák
- 40 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő
- 90 ml rizsital
- 1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- csipet só
Diós réteghez:
- 100 g darált dió
- 20 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő
Szilvalekvár:
- 120 g szilvalekvár (most Aldis)
Csokoládémáz:
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg növényi vaj
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 1 evőkanál növényi tejital (most rizsital)
Tetejére:
- pár szem ehető cukordíszek
A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta elkészítése:
- A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
- Picit hagyjuk állni.
- Forró olajon a palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
- Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
- Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
- Miközben sülnek a palacsinták, daráljuk le a mákot a cukorral.
- Főzzük meg a növényi italban.
- Reszeljük bele az 1 egész kezeletlen héjú citromhéját.
- Tegyük félre hűlni.
- Ugyan így járjunk el a dióval is.
- A dióhoz reszeljük bele a fél kezeletlen héjú citromhéját.
- Amikor kész az összes palacsinta, és kissé ki is hűlt kezdjük el megtölteni azokat.
- Szépen egymás után, amíg elfogy az összes palacsinta.
- Tegyük is be a palacsintatortát a hűtőszekrénybe.
- Ezután elkészítjük a csokoládémázat.
- A porcukrot és a kakaóport keverjük össze egy kis lábasban, majd öntsük rá a tejet és kockázzuk rá a növényivajat.
- Melegítsük őket össze alacsony lángon.
- Várjuk meg, míg az összes vajalternatíva elolvad, elvegyül a krémben, majd még egy kis ideig melegítsük, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen.
- Ha a cukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
- Forrón öntsük a palacsintatorta tetejére, mert gyorsan megszilárdul.
- Dekoráljuk ehető cukordíszekkel.
- Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió édes édesítőszer étolaj gyors ivóvíz kakaópor karácsonyi GM receptek mák Mester Család gluténmentes palacsintapor porcukor reggeli rizsital só szilva tej tojás uzsonna és tízórai vaj