Gluténmentes karácsonyi palacsintatorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi palacsintatortával bővült.
Mi történik akkor, ha marad egy kevés ledarált mák, dió karácsonykor? Vagy hirtelen jönnek át vendégek hozzánk, de már kifogytunk a bejgliből? Készítsünk pillanatok alatt karácsonyi palacsintatortát. Nagyon finom, igazán ünnepi ízű desszertet készíthetünk.
Hozzávalók (6 adag):
Palacsinta tésztához:
- 400 g Mester Család palacsintapor
- 6 dl szénsavas víz
- 3 dl növényi tej (most rizstej)
- 2 db egész tojás
- 3 g só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Mákos réteghez:
- 150 g mák
- 40 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő
- 90 ml rizsital
- 1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- csipet só
Diós réteghez:
- 100 g darált dió
- 20 g Mestercsalád négyszeres erősségű édesítő
Szilvalekvár:
- 120 g szilvalekvár (most Aldis)
Csokoládémáz:
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg növényi vaj
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 1 evőkanál növényi tejital (most rizsital)
Tetejére:
- pár szem ehető cukordíszek
A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta elkészítése:
- A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
- Picit hagyjuk állni.
- Forró olajon a palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
- Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
- Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
- Miközben sülnek a palacsinták, daráljuk le a mákot a cukorral.
- Főzzük meg a növényi italban.
- Reszeljük bele az 1 egész kezeletlen héjú citromhéját.
- Tegyük félre hűlni.
- Ugyan így járjunk el a dióval is.
- A dióhoz reszeljük bele a fél kezeletlen héjú citromhéját.
- Amikor kész az összes palacsinta, és kissé ki is hűlt kezdjük el megtölteni azokat.
- Szépen egymás után, amíg elfogy az összes palacsinta.
- Tegyük is be a palacsintatortát a hűtőszekrénybe.
- Ezután elkészítjük a csokoládémázat.
- A porcukrot és a kakaóport keverjük össze egy kis lábasban, majd öntsük rá a tejet és kockázzuk rá a növényivajat.
- Melegítsük őket össze alacsony lángon.
- Várjuk meg, míg az összes vajalternatíva elolvad, elvegyül a krémben, majd még egy kis ideig melegítsük, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen.
- Ha a cukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
- Forrón öntsük a palacsintatorta tetejére, mert gyorsan megszilárdul.
- Dekoráljuk ehető cukordíszekkel.
- Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karácsonyi palacsintatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió édes édesítőszer étolaj gyors ivóvíz kakaópor karácsonyi GM receptek mák Mester Család gluténmentes palacsintapor porcukor reggeli rizsital só szilva tej tojás uzsonna és tízórai vaj










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

