Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!

inzulinrezisztenca és gluténérzéjenység

  • 160 g szénhidrát?
  • Glikémiás index (GI)?
  • Növényi rostok?
  • Lassan felszívódó szénhidrátok?

Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkettőben érintettek vagyunk.

Dietetikus szakértőnk alábbi cikkében tippeket ad,

a gluténérzékenység és az inzulinrezisztencia diétájának

összehangolásához.

Korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben a PCOS, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenységről. Legújabb cikkünkben az utóbbi két betegség diétájának gyakorlati megvalósításához szeretnénk tippeket adni.

Gluténérzékenység röviden:

A cöliákia, régebbi, elavult nevén lisztérzékenység a vékonybél súlyos boholyatrófiájával (lapos felszín, nincsenek bolyhok) járó autoimmun kórkép, melyet a búzában, rozsban, árpában és a nem garantáltan gluténmentes zabban található fehérjék okoznak. A betegség egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely a glutén teljes kiiktatását jelenti az étrendből.

Inzulinrezisztencia röviden:

A betegség esetében a sejtek nem reagálnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinra, ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Magas lesz a szervezet inzulinszintje, ami végül felborítja az anyagcserét és a hormonháztartást, ezáltal különböző tüneteket okozva. A betegség kezelésének egyik fő pillére a meghatározott szénhidráttartalmú diéta, melyben különösen nagy figyelmet kell fordítani az elfogyasztott ételekben, élelmiszerekben lévő szénhidrátok mennyiségére és fajtájára (felszívódásuk lassú, vagy gyors).

Hogyan hangoljuk össze a gluténmentes diétát az inzulinrezisztencia étrendjével?

Kezdjük az alapokkal:

Mi a glikémiás index?

A glikémiás index az adott élelmiszer vércukorszint emelő hatását mutatja meg. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál jobban, gyorsabban emeli meg a vércukorszintet és így fordítva.

A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.

Miért fontosak az élelmi rostok az IR és a gluténérzékenység diétájában?

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy étel/alapanyag rosttartalma, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, vagyis annál alacsonyabb a glikémiás indexe.

A rostok pedig szabályozzák a vércukorszintet, lassítják a tápanyagok felszívódását, valamint növelik a teltségérzetet.

Milyen alapanyagokat használjunk a gluténmentes diétában a rosttartalom növelésére?

Hogyan állítsuk össze egy nap étkezését?

Tudta?

Amennyiben diétával kapcsolatos kérdés merül fel weboldalunk dietetiksa szívesen megválaszolja őket. Itt lehet kérdést feltenni.

Az inzulinrezisztencia diétájában legtöbbször 160 g szénhidrát (CH) tartalmú étrendet ajánlanak.

Ennek alapján dietetikusunk összeállított egy mintaétrendet olvasóink számára. Fontos azonban a diéta egyéni elbírálása, amely az orvos és a dietetikus közös feladata kell, hogy legyen.

Mintaétrend 160 g szénhidráttartalmú naphoz:

Reméljük hasznosnak találták cikkünket!

További IR barát, gluténmentes recept:



Kapcsolódó bejegyzések:

Jelölés változás 2016.06.20-tól - cukorbetegek figyelem!
Jelölés változás 2016.06.20-tól – cukorbetegek figyelem!

Változik a diabetikus teremékek jelölése! Cukorbetegek, IR diétázók nagyon figyeljenek! Mit jelentenek: alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó,...

Cukorbetegség - diabétesz
Cukorbetegség – diabétesz

Mi a különbség az egyes és kettes típusú cukorbetegség között? Van-e összefüggés a cöliákia és a diabétesz között? Mit tilos...

PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység
PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység

Az inzulinrezisztencia és a PCOS tünetei. Mi a teendő, ha a gluténérzékenység mellé társul a PCOS vagy az IR? ...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

, , , , ,