Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!
- 160 g szénhidrát?
- Glikémiás index (GI)?
- Növényi rostok?
- Lassan felszívódó szénhidrátok?
Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkettőben érintettek vagyunk.
Dietetikus szakértőnk alábbi cikkében tippeket ad,
a gluténérzékenység és az inzulinrezisztencia diétájának
összehangolásához.
Korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben a PCOS, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenységről. Legújabb cikkünkben az utóbbi két betegség diétájának gyakorlati megvalósításához szeretnénk tippeket adni.
Gluténérzékenység röviden:
A cöliákia, régebbi, elavult nevén lisztérzékenység a vékonybél súlyos boholyatrófiájával (lapos felszín, nincsenek bolyhok) járó autoimmun kórkép, melyet a búzában, rozsban, árpában és a nem garantáltan gluténmentes zabban található fehérjék okoznak. A betegség egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely a glutén teljes kiiktatását jelenti az étrendből.
Inzulinrezisztencia röviden:
A betegség esetében a sejtek nem reagálnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinra, ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Magas lesz a szervezet inzulinszintje, ami végül felborítja az anyagcserét és a hormonháztartást, ezáltal különböző tüneteket okozva. A betegség kezelésének egyik fő pillére a meghatározott szénhidráttartalmú diéta, melyben különösen nagy figyelmet kell fordítani az elfogyasztott ételekben, élelmiszerekben lévő szénhidrátok mennyiségére és fajtájára (felszívódásuk lassú, vagy gyors).
Hogyan hangoljuk össze a gluténmentes diétát az inzulinrezisztencia étrendjével?
Kezdjük az alapokkal:
Mi a glikémiás index?
A glikémiás index az adott élelmiszer vércukorszint emelő hatását mutatja meg. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál jobban, gyorsabban emeli meg a vércukorszintet és így fordítva.
A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.
Miért fontosak az élelmi rostok az IR és a gluténérzékenység diétájában?
Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy étel/alapanyag rosttartalma, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, vagyis annál alacsonyabb a glikémiás indexe.
A rostok pedig szabályozzák a vércukorszintet, lassítják a tápanyagok felszívódását, valamint növelik a teltségérzetet.
Milyen alapanyagokat használjunk a gluténmentes diétában a rosttartalom növelésére?
- rostok: psyllium (vagyis útifűmaghéj), lupinrost, almarost
- magok: chia mag, lenmag
- hántolatlan gabonák: köles, amaránt, hajdina, quinoa, cirok, gluténmentes zab, barna rizs
Hogyan állítsuk össze egy nap étkezését?
Tudta?
Amennyiben diétával kapcsolatos kérdés merül fel weboldalunk dietetiksa szívesen megválaszolja őket. Itt lehet kérdést feltenni.
Az inzulinrezisztencia diétájában legtöbbször 160 g szénhidrát (CH) tartalmú étrendet ajánlanak.
Ennek alapján dietetikusunk összeállított egy mintaétrendet olvasóink számára. Fontos azonban a diéta egyéni elbírálása, amely az orvos és a dietetikus közös feladata kell, hogy legyen.
Mintaétrend 160 g szénhidráttartalmú naphoz:
- reggeli 30 g szénhidrát
- 3 szelet gluténmentes köleskenyér
- 10 g gluténmentes light sajtkrém
- 30 g gluténmentes csirkemellsonka
- 4 db koktélparadicsom
- 3 szelet gluténmentes köleskenyér
- tízórai 20 g szénhidrát:
- 150 g alma (1 közepes db)
- 2 db gluténmentes zabkeksz
- ebéd 50 g szénhidrát
- Hajdina tabbouleh
- 1 szelet grillezett csirkemellel
- Hajdina tabbouleh
- uzsonna 20 g szénhidrát
- natúr joghurt (125 g)
- friss eper (200 g)
- vacsora 40 g szénhidrát
Reméljük hasznosnak találták cikkünket!
További IR barát, gluténmentes recept:
Kelt:2016.03.17 / Utolsó módosítás: 2021.02.19Kapcsolódó bejegyzések:
Jelölés változás 2016.06.20-tól – cukorbetegek figyelem!
Változik a diabetikus teremékek jelölése! Cukorbetegek, IR diétázók nagyon figyeljenek! Mit jelentenek: alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó,...
Cukorbetegség – diabétesz
Mi a különbség az egyes és kettes típusú cukorbetegség között? Van-e összefüggés a cöliákia és a diabétesz között? Mit tilos...
PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység
Az inzulinrezisztencia és a PCOS tünetei. Mi a teendő, ha a gluténérzékenység mellé társul a PCOS vagy az IR? ...
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...