Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes citromos áfonyás scone

gluténmentes scone receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes citromos áfonyás sconenal bővült.

A scone a mi pogácsánkra emlékeztető, de édes tésztájú péksütemény. Tipikus skót kedvenc desszert, édes, omlós. Most citrom és áfonya került az én scone-omba. Remekül kiegészítik egymást ízekben. Egy finom délutáni tea, kávé nélkülözhetetlen finomsága. 

Hozzávalók (15 db):

  • 310 g It’s us Naturbit Basic-mix gluténmentes lisztkeverékliszt
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 kezeletlen bio citrom reszelt héja
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 ml növényi joghurt alternatíva
  • 1 db nagy tojás
  • 35 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
  • 125 g friss áfonya

Máz:

  • 30 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
  • csipet só

Dekorálás:

  • 15 g friss áfonya

A gluténmentes citromos áfonyás scone elkészítése:

  • Egy nagy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat.
  • Most egy villával kissé összekevertem a tojást a többi nedves hozzávalóval.
  • Ehhez reszeljük a kezeletlen citromhéját.
  • Mérjük ki a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát.
  • Keverjük kissé össze.
  • Ezt öntsük bele a nedves összetevőkhöz.
  • Alaposan keverjük össze. (én egy evőkanállal tettem meg).
  • Ezután szórjuk bele a friss áfonyát, és vegyítsük el a tésztában.
  • Kicsit tegyük félre pihenni, elég pár perc.
  • Melegítsük elő a sütőt, 190 °C fokra.
  • Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Tegyünk 1-1 evőkanálnyi adagokat egymástól kissé messzebb.
  • Ezekből nagyobb scone-ok lesznek, de ezeknek így kell kinézniük. (mint egy magyar pogácsa)
  • Süssük 190 °C fokon 15-18 percig, vagy amíg enyhén megbarnul. 
  • Amíg kihűlnek készítsük el a mázat.
  • Keverjük össze a máz hozzávalóit.
  • Ezt vékony sugárban csurgassuk rá a kihűlt scone-okra.
  • Dekoráljuk friss áfonyával.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. citromos áfonyás
gluténmentes scone-ban
Energia 9788 kJ / 2336 kcal 652 kJ / 155 kcal
Zsír 65,1 g 4,3 g
  amelyből telített zsírsavak 38,4g 2,6 g
Szénhidrát 407,0 g 27,1 g
  amelyből cukrok 163,2 g 10,9 g
Rost 12,0 g 0,8 g
Fehérje 15,1 g 1,0 g
2,30 g 0,15 g

A gluténmentes citromos áfonyás scone tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,