Tócsni, cukkinivel és burgonyával – gluténmentes, tejmentes
A tócsni igazi klasszikus, az ország minden táján régóta készítik, de más és más nevekkel illetik, mint pl: bere, cicege, stb. Ezt a gluténmentes Tócsnit Králl Máriától kaptuk, akit a gluténérzékenyek biztosan többen személyes is ismernek. A gluténmentes diétával most ismerkedők, pedig találkozhatnak vele az It’s Us lisztkeverékeken amelyek megalkotója férjével Horváth Miklóssal közösen.
Mint ez a recept is bizonyítja Mária igen kreatív, így az általa készített recepteket külön rovatban is összeválogatjuk amely neve KreaKonyha lesz.
Nem csak finom, hanem Nógrádi Katalin dietetikust idézve, aki a receptjeinket átnézi és tápérték számítással látja el:
Kíváncsi voltam így megcsináltam a Tócsnit
Nagyon jó a tápanyagtartalom és pontos a recept hozzávalók és az elkészítés is.
Egy kis bevezető Mária tollából:
A mindennapok egyik legnagyobb kihívása, hogy az ember változatos ételeket tegyen az asztalra. Sokszor van, hogy már magam sem tudom, mit ennék, de gyanús érzés jön a gyomrom irányából… Rosszul van kitalálva ez az emberi test szerintem.Tegnap megint a szokásos helyzet állt elő, hát gondterhelten nézegettem a hűtő és a spájz tartalmát. Mivel nem ugrott ki belőle semmi készétel, így nem maradt más hátra, mint kitalálni valamit.Ez a gyors finomság lett belőle:
Hozzávalók: kb. 8 db tenyérnyi gluténmentes tócsnihoz
- 1 nagyobb burgonya (350 g)
- 1 kisebb cukkini (160 g)
- 50 g gluténmentes zabliszt
- 50 g hajdina liszt
- (én felesben használtam, a gluténmentes zabot és a hajdina lisztet, hogy ne legyen olyan szürke a hajdinától. Viszont a hajdina liszt tojás nélkül is használható lenne önmagában, mert jól ragaszt)
- 40 g tápióka liszt (elhagyható, ha nincs)
- 1 M-es tojás (elhagyható, ha a diéta nem engedi)
- 3 gerezd fokhagyma átnyomva
- 3 teáskanál só
- 8 evőkanál szőlőmagolaj a sütéshez (kb. 1 evőkanál szőlőmagolajat használtam fel darabonként).
Elkészítés:
- Nagy lyukú reszelőn leszeljük a burgonyát és a cukkinit. Besózzuk és néhány perc állás után a keletkezett nedvességet leöntjük, amit ha benne hagyjuk, akkor több lisztet vesz fel, és a tócsnink tésztásabb állagú lesz inkább, mint egy vastagabb palacsinta és nem ropogósra sül.
- A képen látható, milyen a nyers tészta kinézete.
- Hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát, és sót és annyi lisztet, hogy bevonja a reszelt alapanyagokat (függ a nedvességtől, mennyit vesz fel).
- A serpenyő aljába kevés olajat öntünk, nem kell úszniuk!
- Kanállal beleadagoljuk a tésztát és kissé elterítjük.
- Mindkét oldalát aranybarnára sütjük néhány perc alatt. Ne legyen túl forró az olaj, mert nyers marad a közepe. Ha szükséges, az olajat pótolni kell később.
- Fogyasztható köretként vagy könnyű vacsorának tejföllel, salátával.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darabban |
Energia | 6741 kJ / 1609 kcal | 842 kJ / 201 kcal |
Zsír | 84,9 g | 10,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,0 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 170,4 g | 21,3 g |
amelyből cukrok | 8,2 g | 1,0 g |
Rost | 24,0 g | 3,0 g |
Fehérje | 29,5 g | 3,7 g |
Só | 12,0 g | 1,50 g |
A gluténmentes tócsni recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt burgonya cukkini fokhagyma glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely gyors hajdinaliszt só szőlőmagolaj tápiókaliszt tej - tojás - gluténmentes tócsni tojás tojásmentes