Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával

pite recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával bővült.

Lassan érik a füge. Minden formában imádom, megeszem. Nyersen, aszalva, lekvárként, bárhogy. Mint Gombóc Artúr a csokoládét, én ugyan úgy a fügét. Ehhez a nálunk is termő mediterrán növényhez kiválóan illik a méz. Most a fügés pitébe tettem egy kis játékosságot, egy sós roppanóst. A mogyorós grillázsos morzsához így sült bacon is került.

Hozzávalók (10 főre):

Pite alaphoz:

  • 30 dkg It’s us Miklo’s universal mix gluténmentes lisztkeverék (Alfa mix)
  • 20 dkg ligamargarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet frissen őrölt bors

Krémhez:

  • 3 dl növényi joghurthelyettesítő
  • 25 dkg növényi mascarpone
  • 3 evőkanál méz
  • 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • 0,5 dl víz
  • csipet só

Tetejére:

Roppanós morzsához:

  • 1 szelet bacon
  • 75 g kristálycukor
  • 25 ml víz
  • 30 g mogyoró

A mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával elkészítése:

  • A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
  • Közben elkészítjük a mogyorós grillázst.
  • A kristálycukrot a kevés vízzel elkezdjük főzni, egy idő után a cukor aranybarnává kezd karamellizálódni.
  • Ne kevergessük a karamellt, mert hamar visszakristályosodhat, inkább finoman rázzuk az edényt!
  • Karamellkészítés közben óvatosan járjunk el, forró, és könnyen megégethetjük magunkat!
  • A mogyorót kissé pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, ezután aprítsuk fel, terítsük el egy sütőpapíron.
  • Ha kész a karamell, öntsük a mogyoróra. Majd hagyjuk kihűlni.
  • Megsütjük az egy szelet bacont.
  • A bacon, és a mogyorós grillázst is igen apróra daráljuk. Ebből lesz a morzsánk.
  • Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Osszuk két részre, rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 2 db 23 cm átmérőjű pite készült)
  • 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük.
  • Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 ºC-os sütőben kb. 15-17 percig elősütjük.
  • Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát.
  • Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
  • A mascarponét kikeverjük a 3 evőkanál mézzel, a csipet sóval.
  • Hozzáöntjük a növényi joghurtot, és alaposan összekeverjük.
  • Fél deciliter vízben feloldjuk a zselatinport, megmelegítjük, majdnem forrásig.
  • Ezzel keverjük össze a krémet.
  • Ráöntjük a kihűlt pitébe. Betesszük a hűtőbe, körülbelül 2 órára.
  • A pite tetejére szórjunk mogyorós-baconos morzsát, díszítsük ízlés szerint felvágott fügével.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 3 óra

Receptünk tejmentes így laktózmentes is ezért tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag Mézes növényi
krémes fügés gluténmentes pitében
Energia 16031 kJ / 3817 kcal 1603 kJ / 382 kcal
Zsír 213,0 g 21,3 g
  amelyből telített zsírsavak 125,1 g 12,5 g
Szénhidrát 413,1 g 41,3 g
  amelyből cukrok 144,7 g 14,5 g
Rost 17,3 g 1,7 g
Fehérje 34,7 g 3,5 g
3,79 g 0,38 g

A gluténmentes mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes mézes-fügés pite

Kategória: , ,