Mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával
KolosFreeFood receptválogatásunk egy mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával bővült.
Lassan érik a füge. Minden formában imádom, megeszem. Nyersen, aszalva, lekvárként, bárhogy. Mint Gombóc Artúr a csokoládét, én ugyan úgy a fügét. Ehhez a nálunk is termő mediterrán növényhez kiválóan illik a méz. Most a fügés pitébe tettem egy kis játékosságot, egy sós roppanóst. A mogyorós grillázsos morzsához így sült bacon is került.
Hozzávalók (10 főre):
Pite alaphoz:
- 30 dkg It’s us Miklo’s universal mix gluténmentes lisztkeverék (Alfa mix)
- 20 dkg ligamargarin
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- csipet frissen őrölt bors
Krémhez:
- 3 dl növényi joghurthelyettesítő
- 25 dkg növényi mascarpone
- 3 evőkanál méz
- 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
- 0,5 dl víz
- csipet só
Tetejére:
- 3 db érett füge
Roppanós morzsához:
- 1 szelet bacon
- 75 g kristálycukor
- 25 ml víz
- 30 g mogyoró
A mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával elkészítése:
- A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a mogyorós grillázst.
- A kristálycukrot a kevés vízzel elkezdjük főzni, egy idő után a cukor aranybarnává kezd karamellizálódni.
- Ne kevergessük a karamellt, mert hamar visszakristályosodhat, inkább finoman rázzuk az edényt!
- Karamellkészítés közben óvatosan járjunk el, forró, és könnyen megégethetjük magunkat!
- A mogyorót kissé pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, ezután aprítsuk fel, terítsük el egy sütőpapíron.
- Ha kész a karamell, öntsük a mogyoróra. Majd hagyjuk kihűlni.
- Megsütjük az egy szelet bacont.
- A bacon, és a mogyorós grillázst is igen apróra daráljuk. Ebből lesz a morzsánk.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Osszuk két részre, rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 2 db 23 cm átmérőjű pite készült)
- 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük.
- Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 ºC-os sütőben kb. 15-17 percig elősütjük.
- Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát.
- Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
- A mascarponét kikeverjük a 3 evőkanál mézzel, a csipet sóval.
- Hozzáöntjük a növényi joghurtot, és alaposan összekeverjük.
- Fél deciliter vízben feloldjuk a zselatinport, megmelegítjük, majdnem forrásig.
- Ezzel keverjük össze a krémet.
- Ráöntjük a kihűlt pitébe. Betesszük a hűtőbe, körülbelül 2 órára.
- A pite tetejére szórjunk mogyorós-baconos morzsát, díszítsük ízlés szerint felvágott fügével.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra
Receptünk tejmentes így laktózmentes is ezért tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag Mézes növényi krémes fügés gluténmentes pitében |
Energia | 16031 kJ / 3817 kcal | 1603 kJ / 382 kcal |
Zsír | 213,0 g | 21,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 125,1 g | 12,5 g |
Szénhidrát | 413,1 g | 41,3 g |
amelyből cukrok | 144,7 g | 14,5 g |
Rost | 17,3 g | 1,7 g |
Fehérje | 34,7 g | 3,5 g |
Só | 3,79 g | 0,38 g |
A gluténmentes mézes-fügés gluténmentes pite grillázsmorzsával recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bacon bors cukor főétel füge glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz margarin mogyoró NATURBIT ALFA-MIX növényi joghurtalternatíva növényi sajt-alternatíva porcukor só tojás tojássárgája vendégváró zselatin