Gluténmentes édesburgonyás mákos desszert
KolosFreeFood receptválogatásunk egy édesburgonyás mákos desszerttel bővült.
Amikor már meguntam a bejglit, és helyette valami extragyors, brutál finom tészta nélküli mákos édességre vágytam, jött ennek a desszertnek az alapja velem szemben. Ezt egészítettem ki mákkal, és tojáshabbal. Így született meg a tésztamentes, nagyon gyorsan elkészíthető bejglipótló nassolni való.
Hozzávalók (12 szelethez 18x 29 cm nagyságú tepsi):
- 550 g édesburgonya, meghámozva vékony szeletekre vágva
- 80g barna cukor
- 100 apróra vágott mogyoró vagy dió
- 80 ml víz
- 3 evőkanál olvasztott ligamargarin
máktöltelékhez:
- 200 g darált mák
- 80 g cukor (több vagy kevesebb ízlés szerint)
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 dl növényi ital (most “rizstej”)
tojásréteghez:
- 3 nagy méretű (L-es) tojásfehérje
- csipet só
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál porcukor
A gluténmentes édesburgonyás mákos desszert elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C° fokra.
- Helyezzük a szeletelt burgonyát egy kikent sütőbe (nálam jénai, téglalap alakú tepsi)
- Keverjük össze a barna cukrot, a mogyorót vagy diót, a vizet és a ligát.
- Ezt öntsük rá burgonyára.
- Fedetlenül süssük puhára, kb. 25-30 percig.
- Közben készítsük el a mákos réteget.
- A darált mákhoz reszeljük le a citromhéjat, és öntsük fel a növényi tejjel.
- Forraljuk fel a mákos tejet, sűrűre főzzük.
- Tegyük félre kihűlni.
- Közben a tojáshabhoz egy kis tálban a tojásfehérjét, sót és a vaníliát közepes sebességgel habbá.
- Fokozatosan adjunk hozzá a porcukrot.
- A habverést addig folytatjuk, amíg merev, fényes csúcsok képződnek.
- A kicsit kihűlt mákot kenjük rá a megsült / puhult édesburgonyára.
- Erre jön tojáshab. (mákos burgonyára próbáljuk meg rásimítani a tojáshabot, evőkanállal sikerült nekem is, mert az egész edény forró)
- Süssük aranybarnára, 8-10 percig. (ekkor a tojáshabos réteg már szépen elkezd megbarnulni)
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben (dióval, 12 szelet) | 1 szelet mákos desszertben |
Energia | 13940 kJ / 3319 kcal | 1162 kJ / 277 kcal |
Zsír | 171,5 g | 14,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 27,7 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 343,6 g | 28,6 g |
amelyből cukrok | 197,4 g | 8,1 g |
Rost | 26,5 g | 2,2 g |
Fehérje | 76,8 g | 6,4 g |
Só | 2,23 g | 0,19 g |
Élesztőmentes desszert receptünk tejmentes is így laktózérzékenyek és tejallergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.
A édesburgonyás mákos gluténmentes desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió édes édesburgonya glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors ivóvíz karácsonyi GM receptek mák margarin porcukor reggeli só tej tojás uzsonna és tízórai vanília aroma vendégváró