Gluténmentes mandulás tarte
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulás tarte recepttel bővült.
Az egyik nagy kedvencem ez a francia desszert. Régóta megvettem már a tarte formát és a szilikon kupolaformát. Sokat és sokszor néztem meg Youtube videókat, mire bele mertem vágni saját tarte elkészítésébe, és persze mentesítettem is a neten keringő recepteket.
Hozzávalók (12 db kosárhoz):
kosárkához:
- 300 g It’s us Mikló’s Universal plusz gluténmentes lisztkeverék
- 200 g ligamargarin
- 100 g porcukor
- 40 g darált mandula
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
mákkrémhez:
kupola:
- 300 ml Meggle Vegan Patisserie Decor
- 100 ml rizsital
- 50 g mandulaőrlemény
- 110 g szilvalekvár
- 35g porcukor
- csipet só
- 50 ml víz
- 4 teáskanál Lucullus zselépor
A gluténmentes mandulás tarte elkészítése:
- a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
- gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
- kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
- ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
- felezzük el a tésztát, enyhén lisztezett deszkára / sütőpapírra tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk ki két sütőpapír között
- ezt a két adag tésztát tegyük be sütőpapírostul a hűtőszekrénybe legalább 40- 60 percre
- amikor már nagyon hideg lett a tészta, akkor szaggassuk ki a tart alsó részét
- a másik adag tésztából vágjuk hosszú csíkokat, amik a tarte oldalát fogja adni
- óvatosan nyomjuk a tésztát a tarte aljára, és oldalára, tapadjon össze az egész tésztánk
- a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog! Tegyük be ekkor újra a hűtőszekrénybe
- a tarte -okat tegyük vissza újra a hűtőszekrénybe, kb. 1 órára
- a tésztakosarakat 165 °C fokon, alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük
- ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni a tarte formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
- a többi maradék 6 tarte-ot ugyan így készítjük el, mindig pihentetve a tésztát
- elkészítjük a mákkrémet
- a mákot és a porcukrot, a reszelt citromhéjjal együtt megfőzzük a rizsitalban
- tegyük félre hűlni a krémet
- készítsük el a kupolákat
- a vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
- addig forraljuk a rizsitalt és a vegán tejszín alternatívát, a szilvalekvárt, sót és a porcukrot is
- majd öntsük bele a megdagadt zselatint is, és melegítsük együtt pár percig
- öntsük a kupolákba a kész krémet
- tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni legalább ¾ órára
- ha minden kihűlt, akkor a tarte aljára óvatosan kenjünk mákkrémet, és picit pihentessük újra
- óvatosan vegyük ki a kupolákat, és tegyük a krémmel töltött tartokra
- dekoráljuk darált mandulával, és máris tálalhatjuk is
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó – kicsot bonyolult
Elkészítési idő: 5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. tarteban |
Energia | 21907 kJ / 5216 kcal | 1829 kJ / 435 kcal |
Zsír | 290,0 g | 24,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 146,9 g | 12,2 g |
Szénhidrát | 561,7 g | 46,8 g |
amelyből cukrok | 298,5 g | 24,9 g |
Rost | 13,8 g | 1,2 g |
Fehérje | 52,7 g | 4,4 g |
Só | 3,15 g | 0,26 g |
A mediterrán gluténmentes mandulás tarte tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék mák mandula margarin Meggle növényi habtejszín alternatíva porcukor reggeli rizsital só szilva tojás uzsonna és tízórai