Gluténmentes mandulás tarte
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulás tarte recepttel bővült.
Az egyik nagy kedvencem ez a francia desszert. Régóta megvettem már a tarte formát és a szilikon kupolaformát. Sokat és sokszor néztem meg Youtube videókat, mire bele mertem vágni saját tarte elkészítésébe, és persze mentesítettem is a neten keringő recepteket.
Hozzávalók (12 db kosárhoz):
kosárkához:
- 300 g It’s us Mikló’s Universal plusz gluténmentes lisztkeverék
- 200 g ligamargarin
- 100 g porcukor
- 40 g darált mandula
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
mákkrémhez:
kupola:
- 300 ml Meggle Vegan Patisserie Decor
- 100 ml rizsital
- 50 g mandulaőrlemény
- 110 g szilvalekvár
- 35g porcukor
- csipet só
- 50 ml víz
- 4 teáskanál Lucullus zselépor
A gluténmentes mandulás tarte elkészítése:
- a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
- gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
- kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
- ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
- felezzük el a tésztát, enyhén lisztezett deszkára / sütőpapírra tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk ki két sütőpapír között
- ezt a két adag tésztát tegyük be sütőpapírostul a hűtőszekrénybe legalább 40- 60 percre
- amikor már nagyon hideg lett a tészta, akkor szaggassuk ki a tart alsó részét
- a másik adag tésztából vágjuk hosszú csíkokat, amik a tarte oldalát fogja adni
- óvatosan nyomjuk a tésztát a tarte aljára, és oldalára, tapadjon össze az egész tésztánk
- a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog! Tegyük be ekkor újra a hűtőszekrénybe
- a tarte -okat tegyük vissza újra a hűtőszekrénybe, kb. 1 órára
- a tésztakosarakat 165 °C fokon, alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük
- ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni a tarte formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
- a többi maradék 6 tarte-ot ugyan így készítjük el, mindig pihentetve a tésztát
- elkészítjük a mákkrémet
- a mákot és a porcukrot, a reszelt citromhéjjal együtt megfőzzük a rizsitalban
- tegyük félre hűlni a krémet
- készítsük el a kupolákat
- a vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
- addig forraljuk a rizsitalt és a vegán tejszín alternatívát, a szilvalekvárt, sót és a porcukrot is
- majd öntsük bele a megdagadt zselatint is, és melegítsük együtt pár percig
- öntsük a kupolákba a kész krémet
- tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni legalább ¾ órára
- ha minden kihűlt, akkor a tarte aljára óvatosan kenjünk mákkrémet, és picit pihentessük újra
- óvatosan vegyük ki a kupolákat, és tegyük a krémmel töltött tartokra
- dekoráljuk darált mandulával, és máris tálalhatjuk is
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó – kicsot bonyolult
Elkészítési idő: 5 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. tarteban |
| Energia | 21907 kJ / 5216 kcal | 1829 kJ / 435 kcal |
| Zsír | 290,0 g | 24,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 146,9 g | 12,2 g |
| Szénhidrát | 561,7 g | 46,8 g |
| amelyből cukrok | 298,5 g | 24,9 g |
| Rost | 13,8 g | 1,2 g |
| Fehérje | 52,7 g | 4,4 g |
| Só | 3,15 g | 0,26 g |
A mediterrán gluténmentes mandulás tarte tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék mák mandula margarin Meggle növényi habtejszín alternatíva porcukor reggeli rizsital só szilva tojás uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

