Gluténmentes szilvás papucs
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás papuccsal bővült.
Sokszor láttam már az élelmiszer láncok pékség részlegein ezt a tepertős-magvas szilvalekváros papucsot. Most, így tél végén kihasználtam, hogy kaptam házi tepertőt, tejmenteset, és külön odafigyeltek rám, amikor ledarálták is. Anyukámtól pedig van még itthon házi szilvalekvár, szóval minden adott a papucsok elkészítéséhez.
Hozzávalók (16 db):
Tésztához:
- 450 g Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 100 g friss tepertőkrém
- 170 g langyos víz
- 1 g szódabikarbóna
- 25 g frissen facsart citromlé
- 7 g só
- 2 evőkanál porcukor
- csipetnyi frissen őrölt bors
- 100 ml növényi ital (most rizsital)
- fél csomag friss élesztő
- 3-4 evőkanál Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős kenyér lisztkeverék a kész tészta átgyúrásához, kinyújtásához
Töltelék:
- 140 g szilvalekvár
- 1 db tojássárgája
Tetejére:
- 2 evőkanál vegyes aprómagvak
- 1 db tojás felverve
A gluténmentes szilvás papucs elkészítése:
- A növényi tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és az élesztőt.
- Hagyjuk felfutni az élesztőt.
- Mérjük ki a többi nedves, folyékony összetevőt a tésztához.
- A lisztet és a tepertőkrémet keverjük el.
- A tészta hozzávalóit öntsük bele a robotgép keverőüstjébe, és a spirálkar segítségével alaposan dolgozzuk össze.
- A kész tésztát gyúrjuk át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki téglalap alakúra. (próbáljuk meg egyenletes vastagságúra nyújtani)
- Egyenlő nagyságú, 16 kis téglalapot vágjunk ki a kinyújtott tésztából.
- Most a szilvalekvárt azért kevertem össze a tojássárgájával, mert elég híg volt, mint töltelék, és egész biztosan kifolyt volna a papucsból.
- Ez a lépés kihagyható, ha a lekvárunk egész kemény.
- A kis téglalapok közepére helyezzünk egy-egy evőkanálnyi szilvalekvárt.
- A téglalapok átellenes csúcsait hajtsuk egymásra.
- Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, és szórjuk meg vegyes magvakkal.
- Langyos, huzatmentes helyen kelesszük kb. 20-25 percig a papucsokat.
- Közben melegítsük elő a sütőnket 200 °C fokra, helyezzünk be egy kis fém tálba 200 ml vizet, hagyjuk ott a melegedés és a sütési idő alatt is.
- A papucsokat én két részletben tudtam megsütni csak, de kb. 30-35 perc alatt készen is lettek.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
- Kihűlve porcukrozzuk meg a tetejét, és egészséggel fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
A gluténmentes péksüti receptünk nem tartalmaz tejet, így laktózérzékenyek és tejfejérje allergiások is beépíthetik diétás étrendjükbe.
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes szilvás papucs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors citrom édes élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények ivóvíz lisztkeverék porcukor reggeli rizsital só Szafi Free gluténmentes lisztek szilva szódabikarbóna tej tepertőkrém tojás tojássárgája uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

