Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajtos sós rúd

rúd recept gluténmentesenIri mama egy sajtos sós gluténmentes rúddal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Ahogy sült, olyan finom illatok áradtak a lakásban, oda csalogatta a családot.  Sós, sajtos rágcsa a kedvenc. Jól sikerült ez a gluténmentes sajtos rúd, ízlett mindenkinek.

Hozzávalók (33 db sós rúdhoz):

  • 350 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék (vagy Mester Család házi kenyérliszt vagy Schär Mix B lisztkeverék stb.)
  • 6 g só
  • 6 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 160 g tejföl
  • 75 g zsír
  • 75 g vaj vagy margarin
  • 120 g reszelt sajt
  • 2 db M-es tojás
  • 3 g gluténmentes sütőpor

Tetejére:

  • 1/2  felvert tojás vagy pici olaj
  • 30 g reszelt sajt
  • 10 g szezámmag 

A gluténmentes sajtos rúd elkészítése:

  • Előbb a száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Ezután kislyukú reszelőn belereszelem a sajtot, összeforgatom.
  • Jöhet a zsír és vaj, elmorzsolom.
  • Ezután a tojásokkal és tejföllel begyúrom a tésztát.
  • Nagyon jó állagú, puha, jól kezelhető lett.
  • Vékonyan, liszttel hintett gyúrólapon átgyúrom, majd ujjnyi vastag téglalappá elnyújtom.
  • 1,5-2 cm vastag, hosszú csíkokra vágom, ezután mindegyiket 3 részre.
  • Természetesen mindenki ahogy szeretné úgy készítse.
  • Sütőpapírral bélelt gáztesibe sorakoztatom, felvert tojással megkenem.
  • Egy részét szezámmaggal, többit reszelt sajttal szórom.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 15 -18 percig sütöm.
  • Kívül ropogós, roppanós,belül omlós 😋.
  • Nagyon finom lett.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 45-55 perc

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes sajtos rúd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rúd recept

gluténmentes sajtos rúd

Kategória: , , , ,