Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes stíriai metélt

metélt recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes stíriai metélt bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Családi kedvencünk ez az étel. Elsők között mentesítettem, azóta csak így készítem.

Hozzávalók (12 szelet):

Tésztához:

  • 50 dkg túró
  • 250-280 g gluténmentes lisztkeverék (attól függ milyen liszttel készíted pl. Mester Család kenyérliszt, Schär Mix B, It’s us Miklo’s universal)
  • csipet só
  • 1 db M-es tojás
  • 1 teáskanál psyllium rost útifűmaghéj

Szószhoz:

  • 5 db M-es tojás
  • 130 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 200 g tejföl
  • 100 g mazsola

Tepsi kenéséhez:

  • 20 g vaj vagy margarin

Szórásához:

  • 30 g zsemlemorzsa
  • tetejére ízlés szerint porcukor

A gluténmentes stíriai metélt elkészítése:

  • Túrót simára összetöröm, majd a többi anyaggal begyúrom a tésztát.
  • Akkor jó ha puha, de nyújtható.
  • Vizet sóval forrni felteszem.
  • Lisztezett gyúrólapon nagyobb méretű téglalappá nyújtom a tésztát.
  • Közben gyufaszál méretűre vágom, liszttel szórom hogy ne ragadjon össze.
  • Forrásban lévő vízben egyszerre , pár perc alatt kifőzöm.
  • Hideg vízzel leöblítem, félreteszem.
  • Tojásokat szétválasztom, fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem.
  • Sárgáját cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával,kihabosítom.
  • Ezután a tejföllel elkeverem.
  • Ebbe a szószba teszem a kifőtt tésztát, amit szintén elkeverek.
  • 25 x 35 cm-s tepsit vajjal kikenem, morzsával szórom.
  • Utoljára a megmosott mazsolával és fehérje habbal, óvatosan összeforgatom.
  • Ezt a masszát elterítem a tepsiben.
  • 180 °C fokon, légkeveréssel, 30-35 percig sütöm.
  • Sütő függő, ellenőrizni kell.
  • Szép aranyszínűre sütöm.
  • Villával ellenőrzöm, ha nem ragad, akkor jó.
  • Langyosra hűtöm, porcukorral szórom, tálalom.
  • Leves mellé második fogásnak készítettem.
  • Nagyon finom, próbáljátok ki Ti is.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc 

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes Stíriai metéltben
porcukor nélkül
Energia 14708 kJ / 3510 kcal 1124 kJ / 292 kcal
Zsír 121,3 g 10,1 g
  amelyből telített zsírsavak 63,9 g 5,3 g
Szénhidrát 456,2 g 38,0 g
  amelyből cukrok 240,8 g 20,1 g
Rost 29,4 g 2,5 g
Fehérje 125,1 g 10,4 g
4,47 g 0,37 g

A gluténmentes avokádós karfiolkrém tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes metélt recept

gluténmentes stíriai metélt

Kategória: , , ,