Gluténmentes mákos aranygaluska, csokoládé mártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos aranygaluskával bővült.
Ki ne szeretné az aranygaluskát? Szerintem mindenki… Az egyik kedvencem nekem is. Most azért került rá mák, mert maradt egy kevés mák a hűtőszekrényemben. Szuper lett, csak ajánlom mindenkinek. A csokoládé mártáshoz adtam pár levél friss mentát is, ami nagyon friss, üde ízűvé tette az egész ételt.
Hozzávalók (12 db):
- 300 g Mester Család kelt tészta gluténmentes lisztkeverék
- 50 g teljes kiőrlésű cirokliszt
- 5 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 40 g cukor
- 8 g vaníliás cukor
- csipet só
- 220 ml növényi tejalternatíva (rizs ital)
- 1 db egész tojás
- 30 g Rama vegan vajhelyettesítő
- 22 g friss élesztő
Forgatáshoz:
- 3-4 evőkanál darált mák
- 3-4 evőkanál porcukor
Tetejére:
- 3-4 evőkanál Rama vegan vajhelyettesítő
Tepsi kikenéséhez:
- 2-3 Rama vegan vajhelyettesítő
Csokoládé mártás:
- 2 csomag glutén- és tejmentes csokoládé pudingpor
- 1 l növényi ital (most rizs ital)
- 6 evőkanál cukor
- 1 tojássárgája
- 3-4 friss mentalevél
Tetejükre:
- személyenként 2-3 db friss eperszem
- 2-3 friss mentalevél
A gluténmentes mákos aranygaluska elkészítése:
- 100 ml rizs italt melegítsünk kézmelegre.
- Adjunk hozzá csipet cukrot.
- Adjuk hozzá a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni.
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- Daráljuk le a mákot a cukorral.
- A felfutott élesztőt adjuk a tésztához,
- Kezdjük el dagasztani a tésztát.
- Üssük bele a tojást.
- Lassan adjuk hozzá a többi növényi italt és a felolvasztott vajhelyettesítőt is.
- Amikor a tészta kellően összeállt, és rugalmas formázzunk belőle egyforma méretű gombócokat.
- Egy tepsit vajazzunk ki, ebbe fogjuk bele helyezni a gombócokat.
- A gombócokat először megforgatjuk a mákos-porcukros keverékben.
- Tegyük bele a tepsibe, és minimum 40 percig hagyjuk megkelni.
- Addig elkészítjük a csokoládé mártást.
- A pudingport keverjük el az egy tojássárgájával, cukorral és 3 dl növényi itallal.
- A többi rizsitől kezdjük el forralni.
- Amikor már jó forró, öntsük bele a tojássárgás pudingport, és a mentaleveleket.
- Főzzük kissé sűrűre.
- Tegyük félre hűlni.
- Amikor megkelt a tészta, a tetejükre öntsük óvatosan olvasztott növényi vajat.
- Előmelegített sütőben 170 °C fokon kb. 30 perc alatt süssük készre.
- Csokoládé mártással, pár szem friss eperrel és mentalevéllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mákos gluténmentes aranygaluskában |
Energia | 16324 kJ / 3896 kcal | 1361 kJ / 325 kcal |
Zsír | 128,1 g | 10,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 56,1 g | 4,7 g |
Szénhidrát | 621,8 g | 51,8 g |
amelyből cukrok | 208,4 g | 17,4 g |
Rost | 29,6 g | 2,5 g |
Fehérje | 38,0 g | 3,2 g |
Só | 3,66 g | 0,31 g |
A mákos gluténmentes aranygaluska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aranygaluska cirokliszt csokoládé puding cukor élesztő eper glutén és tejmentes gyors lisztkeverék mák mentalevél Mester Család kelt tészta lisztkeverék Mester lisztkeverékek porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital só tojás tojássárgája vaníliás cukor