Gyors répás-diós falatok – répatorta újragondolva
Húsvét közkedvelt alapanyagát kicsit más formában használtuk fel! Eredményül magas rosttartalmú, ízletes finomságot kaptunk, mely akár inzulinrezisztenciások számára is kiváló tízóraira vagy uzsonnára!
- 1 kisebb méretű sárgarépa (kb. 60g)
- 100 g hajdinapehely
- 80 g barna rizsliszt
- 40 g eritrit édesítőszer
- 30 g * vaj/margarin
- 1 dl víz
- 1 evőkanál psyllium – útifűmag héj (kb. 6 g)
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 10 g dió (durvára vágva)
- 1 teáskanál lenmag (5 g)
- késhegynyi sütőpor
- késhegynyi fahéj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 175 °C fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze.
- A margarint (vajat) olvasszuk fel, adjuk hozzá az eritritet és jól keverjük ki. A tojást mossuk meg, külön tálban üssük fel, majd adjuk a margarinhoz (vajhoz), végül a nedves alapanyagokat adjuk a száraz hozzávalókhoz, majd 1 dl vízzel együtt gyúrjuk egyneművé.
- Kiskanál segítségével, vegyünk ki kis adagokat a masszából, két tenyerünk között formázzuk golyóvá, majd enyhén lapítsuk ki. (Ízlés szerint persze bármilyen formát készíthetünk. A képen kb. 4 cm átmérőjű korongok láthatóak.)
- Az elkészült korongokat halmozzuk a sütőpapírral bélelt tepsire. Tehetjük közel egymáshoz őket, nem fognak túlságosan nőni, és a formájukat is megőrzik a sütéskor.
- Sütőbe téve 13-15 perc alatt süssük készre. (Akkor van kész, ha a külseje kezd enyhén sötétedni, de ha megnyomjuk még kissé puha.) Sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni, majd kínálhatjuk is! Jól záródó dobozban 3-4 napig eláll.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy darabra vonatkoztatva (30 esetében):
Tápanyagtartalom | Egész adag | Egy darab |
Energia | 1035,5 kcal / 4318,0 kJ | 34,5 kcal /143,9 kJ |
Fehérje | 22,9 g | 0,8 g |
Zsír | 39,8 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 139,4 g | 4,6 g |
Élelmi rost | 15,8 g | 0,5 g |
A répás-diós falatok gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt dió édesítőszer eritrit fahéj gluténmentes golyók hajdinapehely húsvéti receptek IR barát GM receptek lenmag margarin max. 20 perces gluténmentes receptek psyllium rost (útifűmaghéj) répatorta sárgarépa sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj