Gluténmentes máglyarakás
Ismét egy népszerű klasszikust készítettünk el gluténmentes változatban. Máglyarakás
Hozzávalók: 8 – 12 szelet gluténmentes máglyarakáshoz
Vajas kifli:
- 30 dkg Mester házi kenyérliszt
- 1 kávéskanál só
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 3 dl víz
- 1 evőkanál útifű maghéj
- 1 evőkanál olaj
- 8 dkg margarin a kenéshez
- olaj a kenéshez
- Kenyérvarázs rizsliszt a nyújtáshoz
Töltelék:
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 0,5 dl rizsital („rizstej”)
- ízlés szerint édesítő (*1:4)
- 25 dkg baracklekvár
- 75 dkg reszelt alma (kb. 95 dkg / 1 kg nyersen)
- fahéj
- mézeskalács fűszerkeverék
* egy adag édesítőszer négy adag cukor édesítő erejének felel meg
Elkészítés:
Kiflik:
- A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet, és jó alaposan kidolgozzuk.
- 1 órát kelesztjük meleg helyen.
- Rizslisztes lapon kinyújtjuk nagy kör alakba, és margarinnal megkenjük.
- 4 cikkelyre vágjuk, majd a vastagabb részétől feltekerjük és kiflit formázunk belőlük.
- Sütőpapíros tepsire tesszük, olajjal vékonyan lekenjük.
- 180 °C fokos sütőben kb. 20 – 25 perc alatt megsütjük.
- Amikor kihűlt a kifli, felkarikázzuk.
Máglyarakás:
- A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját kikeverjük a rizsitallal és édesítjük.
- A kifli karikákat meglocsoljuk vele, átforgatjuk, majd egy tepsibe tesszük (18 x 23 cm).
- Megkenjük lekvárral, végül rátesszük a fahéjjal, és mézeskalácsfűszerrel ízesített almát (édesíthetjük, ha az almánk savanykás).
- 180 °C fokon kb. 30 percet sütjük.
- Közben a tojássárgájákat kemény habbá verjük az édesítővel, majd rátesszük az almás rétegre.
- 5-10 percet sütjük még, míg arany színe nem lesz.
Nehézségi szint: közepes
Elkészítési idő: 165 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 szelet esetén 1 szeletben (kb. 27 dkg) |
12 szelet esetén 1 szeletben (kb. 18 dkg) |
Energia | 2905 kcal / 12202 kJ | 363 kcal / 1525 kJ | 242 kcal / 1017 kJ |
Fehérje | 34,9 g | 4,4 g | 2,9 g |
Zsír | 95,0 g | 11,9 g | 7,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 32,6 g | 4,1 g | 2,7 g |
Szénhidrát | 458,1 g | 57,3 g | 38,2 g |
amelyből cukrok | 155,7 g | 19,5 g | 13,0 g |
Rost | 57,5 g | 7,2 g | 4,8 g |
A gluténmentes máglyarakás recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma édesítőszer élesztő étolaj glutén és tejmentes lisztkeverék máglyarakás receptek margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek mézeskalács fűszer őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital rizsliszt sárgabarack lekvár só tojás víz