Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Továbbfejlesztett mediterrán bagett gluténmentesen

mediterrán gluténmentes bagett recpetKolosFreeFood – Kolos saját maga süti a péksüteményeket, most egy újabb mediterrán gluténmentes bagettet készített.

Nemrég voltunk újra Olaszországban, nagyon közel állnak hozzám Itália ízei. Sok-sok mediterrán fűszert ettem. Hazatérve fel szerettem volna idézni az ottani ízeket. Így született meg a mediterrán gluténmentes bagettem. A belevaló aszalt paradicsomot egyenesen Nápolyból hoztam.

Hozzávalók (2 db nagyobb gluténmentes bagetthez)

  • 550 g It’s us Miklo’s bread mix, (korábbi Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék)
  • 100 g főtt, pucolt burgonya
  • 480 ml langyos víz
  • 12 g só
  • 17 g útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 50 ml növényi ital (most rizstital)
  • 1 teáskanál cukor
  • 22 g friss élesztő
  • 3 darab (12g) olajban eltett szárított paradicsom felaprítva
  • 40 g olivabogyó feldarabolva
  • 15 g kapribogyó
  • 2 cikk fokhagyma feldarabolva
  • 2 teáskanál szárított rozmaring

tetejére:

  • 1-2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 kávéskanál ketchup
  • 4 kisebb, friss rozmaringág

a bagett formázásához:

  • 1 evőkanál étolaj

sütéshez:

  • 2 dl víz

A mediterrán gluténmentes bagett elkészítése:

  • A burgonyát reszeljük le.
  • A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral a rizstejben meleg helyen pár perc alatt.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Mérjük ki a langyos vizet, és külön az étolajat is.
  • A száraz hozzávalókat jól keverjük össze a fűszerekkel együtt.
  • Közben már felfutott az élesztő, ezt is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
  • Egy robotgép dagasztófejével a vízzel együtt addig dagasszuk amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
  • Pár perc elteltével adjuk hozzá az étolajat, így a tészta már el fog válni a dagasztógép üstjétől.
  • Ha ezzel készen vagyunk, jöhet a kettő egyforma méretű bagett formázása.
  • Ehhez picit étolajozzuk be a kezünket, így nem fog hozzánk tapadni a tészta.
  • Én most a két bagettet formába raktam, bevágtam pár helyen a tetejét, és bagettenkénk 2-2 kisebb, friss rozmaring ágat tettem rá.
  • Kenjük le az étolajos ketchuppel, és meleg helyen hagyjuk kb. 20 -25 percet kelni.
  • Közben melegítsük elő a sütőnket 180 °C-ra, és tegyünk a sütő aljára kis fém tálba 2 dl vizet.
  • A megkelt tésztát tegyük be a sütőbe, süssük kb. 40 percet.
  • A víz a sütőben segíti a tészta megemelkedését.
  • Hagyjuk kihűlni rácson, vagy magában a formában a kész bagetteket.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkésztési idő: 70 perc

Tejmentes, laktózmentes tojásmentes gluténmentes recept.

A recept tápérték számítása folyamatban.

A továbbfejlesztett mediterrán gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

mediterrán gluténmentes bagett recpet

mediterrán bagett gluténmentesen

Kategória: , , ,