Spenót sajtkrémes szószban – túrós gluténmentes nokedlivel
Iri mama egy nem hétönapi, bár hétköznap is villám gyorsan elkészíthető gluténmentes nokedli kompozícióval lepett meg minket!
Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretik a nem mindennapi ízeket. Nagyon finom, ebédre akár vacsorára is kitűnő fogás. Aki megkóstolja, talán rendszeres menü lesz az asztalán.
Hozzávalók: 4 adaghoz
A gluténmentes nokedlihez:
- 3 db M-es méretű tojás
- 25 dkg * túró
- 1 teáskanál étkezési só
- 1 kiskanál kapor (ki lehet hagyni, de nem érdemes)
- 7 evőkanál Doves farm gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 1 teáskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
- 3 evőkanál * tejföl
Spenótos szósz:
- 50 dkg spenót
- 1 evőkanál növényi margarin
- 80 g * sajtkrém
- 50 g reszelt * sajt (bármilyen jó)
- 1 csipet fehér bors
- 3 evőkanál * tejföl
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 kiskanál só
Elkészítés:
- Fazékba forrni felteszem sóval a vizet.
- Tálba teszem a túrót, villával összenyomom, ráütöm a tojásokat, jól elkeverem.
- Ezután hozzáadom a sót, kaprot, útifűmaghéjat, végül a gluténmentes lisztet, csomómentesre dolgozom.
- Utolsó lépésnek a tejföllel laza tésztát keverek. Ne legyen kemény, közepes, inkább kicsit ragacsos tészta legyen.
- Eddigre a víz is felforr, rögtön beleszaggatom nodelit, 3-5 percig főzöm, majd leszűröm.
- Ezután a spenót vastag szárát levágom, megmosom, késsel nagyobb darabokra vágom.
- Egy nagyobb méretű serpenyőben margarint felolvasztom, rádobom a spenótot, sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítem, puhára párolom.
- Belekeverem a sajtkrémet, tejföllel beállítom a sűrűségét.
- Utoljára reszelt sajttal krémesre keverem.
Gyorsan elkészíthető finomság a végeredmény. Jó étvágyat kívánok hozzá!
* Laktózmentes tejtermékkel elkészítve laktózintolerancia esetén is beépíthető a gluténmentes diétába!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adagban |
Energia | 6912 kJ / 1646 kcal | 1726 kJ / 411 kcal |
Zsír | 103,2 g | 25,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 59,5 g | 14,9 g |
Szénhidrát | 78,1 g | 19,5 g |
amelyből cukrok | 21,8 g | 5,5 g |
Rost | 17,9 g | 4,5 g |
Fehérje | 89,2 g | 22,3 g |
Só | 16,32 g | 4,08 g |
A kókuszos gluténmentes túrógombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt bors Doves farm lisztkeverék főétel fokhagyma glutén- és élesztőmentes kapor lisztkeverék margarin nokedli psyllium rost (útifűmaghéj) sajt sajtkrém só tejföl tojás túró