Mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet
Iri mama egy újabb, finom gluténmentes süteménmyel készül a húsvétra!
Addig, addig kísérleteztem, hogy ez a habos csábítás lett belőle. Nagyon mutatós, és finom gluténmentes sütemény, ajánlom mindenkinek. Vendégvárónak, bármilyen alkalomra, húsvétra is tökéletes finomság.
Hozzávalók (32 szelethez):
Tészta:
- 350 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
- 100 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 5 g gluténmentes sütőpor
- 20 g kakaópor
- 100 g vaj vagy margarin
- 2 db közepes méretá (M-es) tojás
- 30 g méz
- 120 g natúr joghurt (növényi alternatívával is jó)
- 8 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 késhegynyi xantán
Krémhez :
- 3 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 7 g vaníliás cukor
- 15 g Schär mix B liszt
- 6 dl tej (növényi alternatívával is jó)
- 200 g natúr joghurt
- 90 g cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 20 g friss citromlé
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db lapzselatin
A Mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet elkészítése:
- Keverő tálba mérem a száraz anyagokat, elkeverem.
- Ezután a tojásokat, mézet, vajat vagy margarint, majd kézzel elkezdem összegyúrni a tésztát.
- Majd fokozatosan annyi joghurtot tettem bele, hogy rugalmas tésztát kapjak. Ez nekem 120g sűrű natúr joghurt volt. Ha másik lisztekkel dolgoztok, és másik joghurttal figyelni kell a tészta állagát.
- Ezután elfelezem a tészta gombócot, sütőpapíron kinyújtom egy 26 x 33 cm-es téglalappá.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Papírral együtt ráhúzom egy sütőlemezre, és az előmelegített sütőbe 8-10 percig sütöm.
- Másik felét is így készítem.
- A krémhez a pudingokat, lisztet, cukrokat, a citrom levét és reszelt héját, a tejjel simára keverem, majd sűrűre főzöm.
- Langyosra hűtöm, belekeverem a joghurtot, a beáztatott, kinyomott zselatin lapokat, csomómentesre keverem.
- Utoljára a vajjal vagy margarinnal kihabosítottam.
- Megfelelő méretű tálcára teszem az egyik lapot, rásimítom a krémet, befedem a másik lappal.
- Pár órára hűtőbe teszem, hogy a lapok puhuljanak és a krém dermedjen meg.
- Ezután tetszés szerint szeletelhető.
- Üde joghurtos, citromos sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra +hűtés
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Mézes – joghurtos citromos gluténmentes szeletben |
Energia | 21147 kJ / 5035 kcal | 659 kJ / 157 kcal |
Zsír | 208,5 g | 6,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 128,4 g | 4,0 g |
Szénhidrát | 686,4 g | 21,5 g |
amelyből cukrok | 191,2 g | 6,0 g |
Rost | 25,6 g | 0,8 g |
Fehérje | 68,7 g | 2,1 g |
Só | 7,07 g | 0,02 g |
A mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor Doves farm lisztkeverék glutén- és élesztőmentes húsvéti receptek joghurt kakaópor lisztkeverék margarin méz növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só sütőpor tejmen tojás uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor vendégváró xantán zselatin