Békebeli kalács – gluténmentes, tejmentes változatban
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi nosztalgia kaláccsal bővült. Tejmentes és gluténmentes.
Ezer- és ezer féle kalácsot sütöttem már. Nekem ez a mostani tej- és gluténmentes kalács hozta vissza az az igazi kalács ízt.
Elkészíteni kissé nehéz, de amikor már sül a kalács, és az illatok belengik a lakást… már ez mindenért kárpótol minket. A kakaós részbe tettem egy korty rum aromát, a vaníliás részbe pedig vanília aromát.
Hozzávalók: 12 szelet kalácshoz
- 350 g It’s us Miklos fehérkenyér gluténmentes lisztkeverék
- 12 g It’s us útifűmaghéj (psyllium rost) őrlemény
- 80 g cukor
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 250 ml Alpro növényi „tejszín” (Alpro növényi főzőkrém)
- 15 g kukorica italpor, gluténmentes
- 1 db egész L-s méretű tojás
- 1 db tojássárgája
- 20 g friss élesztő
- 50 g Ráma margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 g só
- 30 ml víz
vaníliás részhez:
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
kakaós részhez
- 7 ml víz
- 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
A tej- és gluténmentes kalács elkészítése:
- Az Alpro növényi tejszín alternatívát melegítsük meg egy pillanat alatt a cukorral.
- Ebbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk megkelni.
- Mérjük ki a lisztet, az útifűmaghéjat, sót, őrölt lenmagot és a kukorica
- Adjuk ehhez a felolvasztott Ráma margarint, és az étolajat.
- Üssük bele a tojást, és az egy sárgáját.
- A közben megkelt élesztőt is adjuk a liszthez.
- Alaposan dagasszuk össze az egészet.
- Amikor teljesen összeállt a tészta, válasszuk ketté.
- A vaníliás részhez adjunk vanília aromát, és egy csomag vaníliás cukrot.
- Keverjük össze újra alaposan.
- A kakaós részhez öntsünk vizet, adjuk hozzá a holland kakaóport.
- Ezt is dagasszuk össze.
- Egy kisebb kenyérformát borítsunk be sütőpapírral. (21x7cm)
- Ebbe fogjuk belesöndörgetni a tésztákat.
- Egy gumikesztyű segítségével a tésztákból kisebb gombócokat formázunk.
- Egymás mellé tegyük ezeket, kakaós + vaníliás gombócokat.
- Előmelegített 50 °C-os sütőben kelesszük meg a tésztát kb. 25 perc alatt.
- (A sütőbe szoktam tenni kb. 2,5 dl vizet, a kelesztéshez és a sütésnél is benne hagyom)
- Utána kivesszük a tésztát, huzatmentes helyre tegyük, amíg a sütő eléri a 180 °C-ot.
- Készre sütjük kb. 40 perc alatt.
- Sütési idő változhat a sütőnktől függően.
- Ha nagyon sülne a tészta, érdemes letakarni egy darabka alufóliával!
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet békebeli kalácsban |
Energia | 13090 KJ / 3124 kcal | 1093 kJ / 261 kcal |
Zsír | 138,2 g | 11,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 81,5 g | 6,8 g |
Szénhidrát | 422,7 g | 35,2 g |
amelyből cukrok | 121,4 g | 10,2 g |
Rost | 21,1 g | 1,8 g |
Fehérje | 25,9 g | 2,4 g |
Só | 3,32 g | 0,28 g |
A békebeli gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz kakaópor kalács karácsonyi GM receptek kukorica italpor lenmag lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém rumaroma só tojás tojássárgája vanília aroma vaníliás cukor