Gluténmentes hacsapuri grúz sajtos lepénykenyér
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes hacsapuri grúz sajtos lepénykenyérrel bővült.
Hacsapuri, grúz tradicionális lepénykenyér. Szinte mindenhez ezt fogyasztják. Olyan, mint nekünk a kenyér. Különböző formájú, más – más töltelékkel töltik. Ha finom, gyorsan elkészíthető, élesztőmentes kenyeret szeretnétek, ezt próbáljátok ki.
Hozzávalók (3 db):
- 300 g natúr joghurt (vagy kefir vagy növényi alternatíva)
- 6 g só
- 3 g cukor
- 1 db közepes (M-es) méretű tojás
- 25 g étolaj
- 270 g Schär Mix B lisztkeverék vagy It’s us Mikló’s univerzális GM lisztkeverék, vagy Mester Család házi gluténmentes kenyérliszt
- 6 g sütőpor
- 3 g útifűmaghéj (psyllium rost)
Töltéséhez:
- 150 g reszelt sajt (vagy sajtalternatíva)
- 1 db M-es méretű tojás
Tetejére:
- 20 g vaj vagy margarin
A gluténmentes hacsapuri grúz sajtos lepénykenyér elkészítése:
- Keverő tálba mérem a joghurtot, sót, cukrot, tojást, egyneműre keverem.
- Ezután beleteszem az olajat, végül a lisztet ,sütőport, útifűmaghéjat.
- Kézzel begyúrom a tésztát.
- Akkor jó, ha puha rugalmas tésztát kapunk, 10 percig pihentetem.
- Reszelt sajthoz teszem a tojást, sót, jól összekeverem, három részre osztom.
- Lisztezett felületen átgyúrom, 3 részre osztom, gömbölyítem a tésztát.
- 15 cm átmérőjű körré nyújtom, közepébe reszelt sajtot teszek, becsomagolom, gömbölyítem.
- Az illesztést alulra fordítom, serpenyő nagyságú körré nyújtom, 25 cm.
- Tapadásmentes, száraz serpenyőben, alacsony hőmérsékleten, fedő alatt, mind a két oldalán megsütöm.
- Amíg sül, megtöltöm, majd nyújtom a következőt, stb.
- Kisült hacsapuri tetejét vajjal, vagy margarinnal lekenem.
- Azonnal, bármihez fogyasztható.
- Hidegen is nagyon finom.
- Fagyasztani is lehet.
- Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. hacsapuri grúz sajtos gluténmentes lepénykenyérben |
Energia | 8555 kJ / 2042 kcal | 2849 kJ / 680 kcal |
Zsír | 88,8 g | 29,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 37,9 g | 12,6 g |
Szénhidrát | 223,3 g | 74,4 g |
amelyből cukrok | 24,8 g | 8,3 g |
Rost | 19,0 g | 6,3 g |
Fehérje | 73,3 g | 24,4 g |
Só | 10,0 g | 3,33 g |
A gluténmentes hacsapuri grúz sajtos lepénykenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes kenyér gluténmentes lepénykenyér gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt kefír margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt növényi joghurtalternatíva növényi sajt-alternatíva pita receptek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt Schär Mix B só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj