Gluténmentes bukta recept – klasszikusok gluténmentesen
A lekváros bukta is egy igazi klasszikus. Reggelire, uzsonnára vagy tízóraira is csomagolható. Alternatív lisztekkel készült a mai gluténmentes bukta receptünk.
- 4,5 dkg kukoricaliszt
- 9,5 dkg rizsliszt
- 3 dkg hajdinaliszt
- 2 dkg csicseriborsóliszt
- 15 g psyllium (útifű maghéj) őrlemény
- 2 dkg margarin (* vagy vaj)
- 2 g gluténmentes porélesztő
- 2 db közepes (M-es) méretű tojás
- 1 dl Alpro Original rizstital – hozzáadott cukrot nem tartalmaz – (“rizstej”)
- 1-2 evőkanál édesítőszer (* 1:4)
Töltelék, kenés:
- kb. 5 kiskanálnyi lekvár a tölteléknek (pl. házi alma-körte lekvárt, szilva, eper vagy sárgabarack)
- 1 db tojás a kenéshez
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejével egyenértékű
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és egyforma kockákat vágunk belőle.
- Megtöltjük lekvárral, majd behajtjuk két szélét, aztán feltekerjük.
- Szilikon sütőformába tesszük egymás mellé, majd lekenjük a tetejét felvert közepes méretű tojással, és 180 °C fokra sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | egész adagban | 5 db készítésekor 1 GM buktában (kb. 110 g) |
Energia | 1278,2 kcal / 5330,1 kJ | 255,6 kcal / 1066,0 kJ |
Fehérje | 35,0 g | 7,0 g |
Zsír | 27,8 g | 5,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,3 g | 1,5 g |
Szénhidrát | 213,7 g | 42,7 g |
amelyből cukrok | 49,6 g | 9,9 g |
Rost | 20,7 g | 4,1 g |
A lekváros gluténmentes bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További gluténmentes tízórai ötletek:
- Recept címke: csicseriborsóliszt édesítőszer élesztő gluténmentes péksütemények hajdinaliszt kukoricaliszt lekvár margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital rizsliszt tojás uzsonna és tízórai