Mazsolás gluténmentes kalács kenyérsütő gépben sütve
Iri mama mazsolás kalácsot készített gluténmentes változatban:
Nagyon jól sikerült a kenyér a kenyérsütő gépben, erre felbuzdulva, kipróbáltam a kalácsot is benne 🙂. Azt hiszem hogy egy ideig sűrű vendég lesz a konyhában. Igazi pihe puha, szaftos kalácsom lett.
Hozzávalók (1 db 14 szeletes kalácshoz):
- 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 100 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék (bármilyen kenyér lisztkeverék It’s us Miklós univerzális, Mester család, stb. jó hozzá)
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 5 g só
- 7 g porélesztő
- 1 késhegynyi xantán (elhagyható)
- 40 g cukor
- 7 g vaníliás cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 db közepes (M-es) méretű tojás
- 70 g tejszín
- 400 g langyos tej (növényi alternatíva is jó)
- 50 g mazsola
Tetejére és az üstre:
- kókuszolaj spray
A mazsolás, gluténmentes kalács elkészítése:
- Dagasztó tálba mérjük a száraz hozzávalókat, elkeverjük.
- Beletesszük az olvasztott vajat vagy margarint, tojást, tejszínt, dagasztó gép spiráljával, elkezdjük összeállítani a tésztát, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet.
- Mikor összeállt a kalács tészta, beletesszük a megmosott mazsolát, jól kidagasztjuk.
- Picit lágyabb, de így a jó. Addig pihentetjük, míg az üstöt vékonyan beolajozzuk.
- Ezután szilikon gyúró lapot olajozzuk be, borítsuk rá a tésztát, lapítsuk ki egy nagy téglalappá.
- Tekerjük fel, mint a bejglit. Középen vágjuk ketté, de ne teljesen, majd oldalról tekerjük fel. Olyan lesz mint egy nagy csiga. Habkártyával alányúlunk, és ügyes mozdulattal a kenyérsütő gépbe emeljük😅.
- Többi a gép dolga, akinek van kelesztő program használja, akinek nincs, hagyja a gépben amíg megkel, teljesen az üst pereméig.
- Ezután sütési funkcióban 1 órán keresztül sütjük, majd rácsra borítjuk, letakarva kihűtjük.
- Ezt követően szeletelve fagyaszthatjuk, vagy zacskóban tároljuk, mindig annyit szeleteljünk amit fogyasztunk.
- Nagyon finom puha, szaftos kalács.
- Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 20 – 25 perc
- Kelesztés: 45 – 60 perc
- Sütés: 60 perc
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Mazsolás kalácsban |
Energia |
13423 kJ / 3196 kcal |
957 kJ / 228 kcal |
Zsír |
124,9 g |
8,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
77,7 g |
5,6 g |
Szénhidrát |
457,6 g |
32,7 g |
amelyből cukrok |
119,9 g |
8,6 g |
Rost |
32,2 g |
2,3 g |
Fehérje |
38,7 g |
2,8 g |
Só |
9,83 g |
0,70 g |
A gluténmentes mazsolás kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj kalács lisztkeverék margarin mazsola psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B Schär Mix it / Schär baking mix só tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor xantán