Gluténmentes kovászos csavart bagett
Iri mama egy gluténmentes kovászos csavart bagettel bővítette receptgyűjteményünket.
Napokban újra nekifogtam a gluténmentes kovász készítésnek. Sütöttem pár finomságot belőle. Elsőre ezt a finom, édeskés csavart bagettet készítettem.
Hozzávalók (4 db):
- 350 g Schär Mix B lisztkeverék
- 50 g gluténmentes kovász
- 5 g só
- 2 g xantán vagy 10 g útifűmaghéj
- 40 g vaj vagy margarin
- 10 g cukor
- 320-350 g langyos laktózmentes tej vagy növényi ital
Tetejére:
- 20 g tej+ 10 g étolaj keveréke
- ízlés szerint szemes mák és szezámmag
A gluténmentes kovászos csavart bagett elkészítése:
- A kovaszt előző nap reggel kevertem össze.
- 50 g lisztet+50 g vízzel simára keverem, nokedli állagúra.
- 24-26 órát kelesztem.
- Ha nincs benne buborék, vagy kevés, akkor egy evőkanál lisztet, pici vizet adok hozzá.
- Újra elkeverem, addig hagyom míg beindul, buborékok lesznek és duplájára nő.
- Ezután állítom össze a tésztát.
- Amihez tálba mérem a lisztet, 50 g érett kovászt, sót, cukrot, xantánt, elkeverem.
- Majd az olvasztott vajat és apránként adagolva a tejet.
- Kézzel begyúrom a tésztát.
- Közepesen lágy tésztát kell kapjunk.
- Elosztom 4 részre, hosszú rudat sodrok belőle.
- Félbehajtom, összesodrom.
- Végét eldolgozom.
- Tapadásmentes tepsibe teszem, többit is így készítem.
- Ha nincs ilyen tepsi, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- Tetejét lekenem tej és olaj keverékével, màkkal, szezámmaggal díszítem.
- Konyhapulton duplájára kelesztem. Ez elég sok időt vesz igénybe.
- Ezután 190 °C fokos sütőben, légkeveréssel, 45-50 percig sütöm.
- Igen, ehhez több időre van szükség.
- Miután elkészült, rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
- Önmagában is nagyon finom,de egy pohár tejjel vagy kakaóval, kitűnő reggeli .
- Nem mondom hogy sűrűn fogom elkészíteni, nem azért mert nem finom, hanem mert sok időt vesz igénybe.
- De nagyon jó alternatíva akik nem ehetnek élesztőt.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 20 perc
- Kovász készítése: 5 perc + 24-26 óra kelesztés
- Kelesztés: 80-100 perc
- Sütés: 45-50 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes csavart kovászos bagettben |
Energia | 8673 kJ / 2070 kcal | 2168 kJ / 517 kcal |
Zsír | 62,0 g | 15,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 30,8 g | 7,7 g |
Szénhidrát | 331,4 g | 82,9 g |
amelyből cukrok | 45,4 g | 11,4 g |
Rost | 32,7 g | 8,2 g |
Fehérje | 32,8 g | 8,2 g |
Só | 8,98 g | 2,25 g |
A gluténmentes kovászos csavart bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények gyors kovászos gluténmentes kenyér lisztkeverék mák margarin max. 20 perces gluténmentes receptek psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só szezámmag tej uzsonna és tízórai vaj xantán