Gluténmentes kuglóf rizsliszttel
Iri mama egy gluténmentes kuglóffal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Recept hasonló mint az előző gluténmentes kuglófé, annyiban tér el hogy rizsliszttel készült.
Hozzávalók (8 szelet):
- 3 db M-es méretű tojás
- csipet só
- 5 g vaníliás cukor
- 50 g cukor
- 150 g rizsliszt
- 120 g vaj vagy margarin
- 30 g joghurt vagy növényi alternatíva
- 50 g mazsola
- 50 g tejszín vagy növényi alternatíva
- 5 g sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 8 g útifűmaghéj
- 1 késhegynyi xantán (elhagyható)
- 70-80 g laktózmentes tej (vagy növényi ital)
A gluténmentes kuglóf rizsliszttel elkészítése:
- Tojásokat szétválasztom, fehérjét sóval, kemény habbá verem.
- Sárgáját cukorral vaníliás cukorral habosra duplájára dolgozom.
- Beleteszem az olvasztott vajat, tejszínt újra elkeverem.
- Végül sütőporral, útifűvel, xantánnal kevert rizslisztet teszem hozzá, robotgéppel simára keverem.
- Ízesítem citrom reszelt héjával, megmosott mazsolával.
- Óvatosan átkeverem a fehérje habbal, annyi tejet keverek hozzá hogy egy közepesen lágy, majdnem folyós tészta legyen.
- Kuglófformát vastagon vajjal kikenem, liszttel hintem, beleöntöm a masszát.
- 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20 -25 percig sütöm. Sütő függő.
- A kuglófformában hagyom langyosra hűlni majd kifordítom, rácson hűtöm.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 40-45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Gluténmentes kuglófban, rizsliszttel |
Energia | 7328 kJ / 1749 kcal | 916 kJ / 218 kcal |
Zsír | 83,4 g | 10,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 26,2 g | 3,3 g |
Szénhidrát | 198,5 g | 24,8 g |
amelyből cukrok | 95,0 g | 11,9 g |
Rost | 9,7 g | 1,2 g |
Fehérje | 39,0 g | 4,9 g |
Só | 2,69 g | f |
A gluténmentes kuglóf tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes glutén és tejmentes gluténmentes kuglóf recept gyors joghurt margarin mazsola psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rizsliszt só sütőpor tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor xantán