Gluténmentes mákos diós kalács
Iri mama egy gluténmentes mákos diós kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Idén nem csináltam új bejgli receptet. Helyette ezt a kettő az egyben kalácsot találtam ki. Íze hasonlít a bejglihez, nekünk ez most jobban is ízlett. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók (16 szelet):
- 150 g It’s Mikló’s bread Mix gluténmentes lisztkeverék
- 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 8 g psyllium rost útifűmaghéj
- 4 g só
- 2 g xantán (elhagyható)
- 50 g cukor
- 7 g porélesztő
- 5 g vaníliás cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 db M-es tojás vagy 1 evőkanál chiamag + 1 evőkanál víz keveréke
- 70 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva
- 350 g langyos tej vagy növényi alternatíva (másik liszttel készíted, előfordulhat hogy több folyadékot igényel)
- 1 db citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 100 g darált mák + 40 g porcukor+ 25 g forró tej vagy növényi alternatíva
- 100 g darált dió 40 g porcukor + 25 g forró tej vagy növényi alternatíva
- 20 g étolaj
A gluténmentes mákos diós kalács elkészítése:
- Ledarálom a mákot, cukorral elkeverem, ráöntöm a forró tejet, félreteszem.
- Majd a diósat is így készítem.
- Tálba mérem a liszteket, és a többi száraz hozzávalókat, elkeverem.
- Ezután a tojást,puha vajat, ricottát, és kevés tejet. Dagasztó géppel elkezdem összeállítani a tésztát.
- Tejet apránként adagolva, picit lágyabbra dolgozom el. Konyhapulton 15-20 percig pihentetem.
- Állás után, formázható, de lágy tészta legyen.
- 32 x 13 x 7 cm hosszú formába, sütőpapírt simítok, vékonyan olajjal lekenem.
- A kihűlt krémeket átkeverem.
- Evőkanálnyi tésztát merek a tenyerembe, szétlapítom, egy teáskanálnyi mákos tölteléket teszek bele, gombóccá sodrom.
- Váltakozva készítem a diós és mákos gombócokat.
- Egyenletesen megtöltöm a formát.
- Kezem közben folyamatosan olajjal lekenem, így könnyű dolgozni a tésztával.
- Kevés olajjal lekenem a tetejét, duplájára kelesztem.
- Lehet 1 óra, de több is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Mikor megkelt, 180 °C fokra állítom a hőmérsékletet, légkeveréssel 35 percig sütöm.
- Ezután kiveszem, rácsra emelem, visszateszem, további 10 percig sütöm.
- Hurkapálcával ellenőrzöm hogy megsült e?
- Ha nem ragad, akkor jó. Letakarva, rácson hagyom kihűlni.
- Ezután már fogyasztható és fagyasztható.
- Nagyon finom,pihe,puha diós, mákos kalács lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás, pihentetés: 30 perc
- Formázás: 15-20 perc
- Kelesztés: 60-80 perc
- Sütés: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
Másik liszttel készítve, figyelni kell a folyadék felvételére. Tejmentesen, tojásmentesen is elkészíthető.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes mákos-diós kalácsban |
Energia | 19836 kJ / 4734 kcal | 1240 kJ / 296 kcal |
Zsír | 229,2 g | 14,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 81,2 g | 5,1 g |
Szénhidrát | 554,8 g | 34,7 g |
amelyből cukrok | 193,2 g | 12,1 g |
Rost | 38,2 g | 2,4 g |
Fehérje | 80,2 g | 5,0 g |
Só | 7,82 g | 0,49 g |
A gluténmentes mákos diós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék kalács karácsonyi GM receptek mák margarin porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital sajt Schär Mix B só tej tej - tojás - gluténmentes tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor xantán