Mesteri őszi gluténmentes almáspite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almáspite recepttel bővült.
Itt az igazi ősz. Már mindenhol lehet vásárolni almát. A megváltozott gyümölcskínálattal megváltozik a desszert evési szokásunk is. Eljött a piték, méghozzá a fahéjas almás gluténmentes piték időszaka. Mivel nem bírom ki egy pici csavar nélkül, ezért az almaréteg alá, fölé egy csipetnyi pisztácia és pekándió került. Már a sülés közben lelket melengető illatok szállták meg a lakást. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók (18 szelet pitéhez):
Töltelékhez:
- 1,8 kg reszelt alma
- 200 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 6 evőkanál Mester Család rizsdara
- 2 evőkanál kukoricaliszt
A pite tésztához:
- 520 g Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 8 g Mester Család sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 150 g margarin
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 100 g cukor
- 150 g Vegaföl
- csipet só
- 2 g útifűmaghéj őrlemény
- 70 g pekándió és pisztácia keveréke
Tetejére:
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes almáspite elkészítése:
- Az almákat mossuk és pucoljuk meg.
- Nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
- Adjuk hozzá a cukrot, vaníliáscukrot, sót.
- Szórjuk bele a sütőport és a szódabikarbónát is.
- Reszeljük hozzá a citromhéját, csepegtessük bele a citrom levét is.
- Főzzük puhára az almát.
- Amikor majdnem jó, tegyük bele a rizsdarát és egyet forraljunk még rajta.
- Tegyük félre hűlni.
- A tészta hozzávalóit mérjük ki.
- Üssük bele az egész tojásokat.
- Kivéve a vegafölt, azt csak a legvégén adagoljuk hozzá.
- A hozzávalókból rugalmas állagú tésztát kell kapnunk úgy, hogy szép lassan, apránként adjuk az egészhez a vegafölt.
- Tegyük félre egy picit pihenni.
- Közben daráljuk le apróra a pisztáciát és a kesudiót.
- Adjuk a kukoricalisztet az almához, és keverjük össze.
- A tésztát szedjük két egyenlő részre.
- Érdemes kissé lisztezett sütőpapíron kinyújtani.
- Egy nagyobb tepsibe tegyük a tésztát.
- Erre szórjuk a magok felét.
- Egyenletesen simítsuk el a megfőtt, kissé kihűlt almát rajta.
- A tetejét is szórjuk meg a magvak másik felével.
- Erre jöhet a kinyújtott tészta másik fele.
- Kenjük le a tetejét napraforgó étolajjal.
- Villával szurkáljuk meg, egyenletes távolságra.
- Előmelegített, 180 C-os sütőben körülbelül 40 percig süssük.
- Sütési idő függ a sütőnktől!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó – közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
Az őszi gluténmentes almáspite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes kukoricaliszt margarin Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester lisztkeverékek őrölt fahéj pekándió pisztácia pite psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsdara só sütőpor szódabikarbóna tejföl alternatíva tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor vendégváró