Gluténmentes növényi túrós csigák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi túrós csigákkal bővült.
Kovásszal készítettem már kuglófot, kalácsot, itt volt a sor a növényi túrós csigán. A tészta édes volt, a növényi túróba pedig mazsolát is szórtam. Aki nem szereti a mazsolát, használjon nyugodtan aszalt áfonyát. A felvert tojásoktól a növényi túróalternatíva igazán légies lett, sülés után is fantasztikusan finom. Mindenkinek bátran ajánlom.
Hozzávalók (14 db):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 15 g egész mák
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
Tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett kovászból
- 250 ml langyos víz
- 50 g Ráma margarin felolvasztva
- 80 g Mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 200 g Schär Bread Mix B lisztkeverék
- 1 db egész tojás
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 1 zacskó vaníliáscukor
Növényi túrótöltelékhez:
- 300 g növényi túróhelyettesítő
- 2 db egész tojás
- 80 g cukor
- 2 zacskó vaníliáscukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 zacskó vaníliás puding
- 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 30 g mazsola / asztalt áfonya
Tetejét lekenni:
- 10 g Ráma margarin
- 15 ml növényi tejital (most rizsital)
- 15 g porcukor
A gluténmentes növényi túrós csigák elkészítése:
- Az érett kovászhoz adjuk a többi lisztet, vízet, hogy elkészítsük az előtésztát.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2-3 óra is)
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
- Amíg kel az előtészta, elkészítjük a túrótölteléket.
- A tojásokat verjük habosra a cukorral.
- Reszeljük bele a citromhéját is.
- Mossuk át a mazsolát, csepegtessük le és adjuk a felvert tojáshabhoz.
- Ehhez óvatosan keverjük bele a növényi túróalternatívát az útifűmaghéj őrleménnyel.
- Folytassuk a tészta készítésével.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Mérjük bele az érett kovászból 250 grammot.
- Üssük bele a tojást.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Szórjuk meg az asztalt vékonyan liszttel.
- Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát.
- Kenjük meg a tojásos-növényi túrós krémmel.
- Tekerjük fel a tésztát.
- Vágjunk egyforma csigákat a feltekert rúdból.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat.
- Takarjuk le, pihentessük még a csigákat.
- kb. 4-6 óra pihentetés után előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre.
- Sütési idő kb. 35-40 perc.
- Sütési idő végén kenjük le az olvasztott margarin, cukor, növényi tej keverékével.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 30perc elkészítés, 4-6 óra pihentetés, 35-40 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya cirokliszt citrom cukor édes gluténmentes kovász gluténmentes zabpehelyliszt ivóvíz mák margarin mazsola méz növényi túró alternatíva porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) puding reggeli rizsital rizsliszt Schär Mix B só tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor