Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mákos – citrusos minden-mentes mini kuglófok Kolostól

minden-mentes mini kuglóf KolosFreeFoodKolosFreeFood receptválogatásunk egy mindenmentes kuglóf recepttel bővült.

Lehet-e készíteni élesztő-, tojás- tej- cukor- és peresze gluténmentes „édes” süteményt? Természetesen. A citrom kifejezetten illik a mákhoz, így az alapból édeskés ízű édesburgonya kifejezetten jól illik ehhez a desszerthez. A tojáspótlót most is chiamagból készítettem.

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 110 g citromhús
  • 100 g kockára vágott, főtt édesburgonya
  • 135 g rizsliszt
  • 30 g mák darálva
  • 115 ml rizsital
  • 60 ml étolaj
  • 90 g eritrit (édesítőszer)
  • csipet só
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor

chiamagos tojáspótlóhoz:

  • 2 evőkanál chiamag ledarálva
  • 3 evőkanál forró víz

citromos mártáshoz:

  • 250 ml frissen facsart citrom
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 4 evőkanál eritrit

tetejére:

  • 2 evőkanál egész mák
  • 2 evőkanál gránátalma mag
  • 2 db physalis

formák kikenéséhez:

  • 1 evőkanál ligamargarin
  • 1 evőkanál rizsliszt

mindenmentes mini kuglóf KolosFreeFoodA minden mentes minikuglófok elkészítése:

  • A megfőtt, kockára vágott édesburgonyára facsarjuk a citrom húsát, és levét.
  • Daráljuk le a mákot.
  • A lisztet összekeverjük a sütőporral, darált mákkal, eritrittel, csipet sóval.
  • Ehhez öntjük a rizstejet, olajat.
  • Kissé felverjük az egész masszát.
  • Közben egy pohárban kipezsegtetjük az almaecetet a szódabikarbónával.
  • Majd hozzá öntjük a kissé felvert hozzávalókhoz.
  • Elkészítjük a chiamag-tojáspótlót. A magot ledaráljuk, adjunk hozzá forró vizet. Egy-két perc alatt teljesen tojás állagú lesz.
  • Ezzel is keverjük össze a masszánkat.
  • A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
  • A kis formákat ligamargarinnal kikenjük, megszórjuk rizsliszttel.
  • Majd 3/4 részig megtöltjük a kuglóf formákat.
  • Egy tepsire helyezzük, megsütjük.
  • 30 perc alatt kész lesz. (Sütési idő függ a sütőnktől)
  • Amíg sül a mini kuglófunk, elkészítjük a citrom mártást.
  • A kifacsart citromléhez adjuk az egy evőkanál kukoricakeményítőt, alaposan keverjük el.
  • Mehet hozzá az eritrit is.
  • Pár pillanat alatt készre sűrítjük, forraláshoz. Picit hagyjuk hűlni.
  • Ha készre sültek a kuglófok, kiszedjük a sütőből, majd pár perc pihenés után kifordítjuk a formákból a kész kuglófocskákat.
  • Most a citrom mártással, egész mákszemekkel, gránátalma magvakkal és physaliummal dekoráltam.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. mákos – citrusos
gluténmentes kuglófban
Energia 6699 k/ / 1595 kcal 836 kJ / 199 kcal
Zsír 85,4 g 10,7 g
  amelyből telített zsírsavak 13,6 g 1,7 g
Szénhidrát 171,3 g 21,4 g
  amelyből cukrok 15,9 g 2,0 g
Rost 11,4 g 1,4 g
Fehérje 24,1 g 3,0 g
3,08 g 0,26 g

A mindenmentes mini kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

mindenmentes mini kuglóf KolosFreeFood

mindenmentes mini kuglófok Kolostól

Kategória: , , , ,