Mákos – citrusos minden-mentes mini kuglófok Kolostól
KolosFreeFood receptválogatásunk egy mindenmentes kuglóf recepttel bővült.
Lehet-e készíteni élesztő-, tojás- tej- cukor- és peresze gluténmentes „édes” süteményt? Természetesen. A citrom kifejezetten illik a mákhoz, így az alapból édeskés ízű édesburgonya kifejezetten jól illik ehhez a desszerthez. A tojáspótlót most is chiamagból készítettem.
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 110 g citromhús
- 100 g kockára vágott, főtt édesburgonya
- 135 g rizsliszt
- 30 g mák darálva
- 115 ml rizsital
- 60 ml étolaj
- 90 g eritrit (édesítőszer)
- csipet só
- 1 evőkanál almaecet
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
chiamagos tojáspótlóhoz:
- 2 evőkanál chiamag ledarálva
- 3 evőkanál forró víz
citromos mártáshoz:
- 250 ml frissen facsart citrom
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 4 evőkanál eritrit
tetejére:
- 2 evőkanál egész mák
- 2 evőkanál gránátalma mag
- 2 db physalis
formák kikenéséhez:
- 1 evőkanál ligamargarin
- 1 evőkanál rizsliszt
A minden mentes minikuglófok elkészítése:
- A megfőtt, kockára vágott édesburgonyára facsarjuk a citrom húsát, és levét.
- Daráljuk le a mákot.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, darált mákkal, eritrittel, csipet sóval.
- Ehhez öntjük a rizstejet, olajat.
- Kissé felverjük az egész masszát.
- Közben egy pohárban kipezsegtetjük az almaecetet a szódabikarbónával.
- Majd hozzá öntjük a kissé felvert hozzávalókhoz.
- Elkészítjük a chiamag-tojáspótlót. A magot ledaráljuk, adjunk hozzá forró vizet. Egy-két perc alatt teljesen tojás állagú lesz.
- Ezzel is keverjük össze a masszánkat.
- A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
- A kis formákat ligamargarinnal kikenjük, megszórjuk rizsliszttel.
- Majd 3/4 részig megtöltjük a kuglóf formákat.
- Egy tepsire helyezzük, megsütjük.
- 30 perc alatt kész lesz. (Sütési idő függ a sütőnktől)
- Amíg sül a mini kuglófunk, elkészítjük a citrom mártást.
- A kifacsart citromléhez adjuk az egy evőkanál kukoricakeményítőt, alaposan keverjük el.
- Mehet hozzá az eritrit is.
- Pár pillanat alatt készre sűrítjük, forraláshoz. Picit hagyjuk hűlni.
- Ha készre sültek a kuglófok, kiszedjük a sütőből, majd pár perc pihenés után kifordítjuk a formákból a kész kuglófocskákat.
- Most a citrom mártással, egész mákszemekkel, gránátalma magvakkal és physaliummal dekoráltam.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mákos – citrusos gluténmentes kuglófban |
Energia | 6699 k/ / 1595 kcal | 836 kJ / 199 kcal |
Zsír | 85,4 g | 10,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 13,6 g | 1,7 g |
Szénhidrát | 171,3 g | 21,4 g |
amelyből cukrok | 15,9 g | 2,0 g |
Rost | 11,4 g | 1,4 g |
Fehérje | 24,1 g | 3,0 g |
Só | 3,08 g | 0,26 g |
A mindenmentes mini kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: almaecet chia mag citrom édesburgonya édesítőszer eritrit étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes kuglóf recept gránátalma kukoricakeményítő mák margarin mindenmentes receptek physalis rizsital rizsliszt só sütőpor szódabikarbóna tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vendégváró