Gluténmentes húsvéti répatorta, ahogy Kolos szereti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes húsvéti répatortával bővült.
Ha húsvét, akkor nyuszik, tarka-barka tojások, és a nyulakkal együtt a répa evés időszaka is. No nem csak a kis cukiságoknak, nekünk is. Egy gluténmentes répatortát készítettem, sárgarépás-narancsos-gyömbéres krémmel a tetején. Cukor helyett édesítőt használtam, hogy kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz a sok-sok sonka után, mellé.
Hozzávalók (14 szelet):
- 350 g tisztított, lereszelt sárgarépa
- 50 g durvára tört pekándió (dió)
- 50 g átmosott mazsola
- 4 db L-es méretű vagy 5 db M-es méretű egész tojás
- 50 g negyedannyi édesítő (1:4)
- 250 g It’s us Mikló’s univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál vanília aroma
- csipet só
- 120 g margarin (ráma, vegán)
- 80 ml napraforgó étolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Krém:
- 300 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál negyedannyi édesítő
- 100 g növényi mascarpone
- 200 ml Alpro vegán növényi tejszín alternatíva
Zöldséges-gyümölcsös krém a tetejére:
- 1 db sárgarépa (150 g, megpucolva)
- 1 db narancs, kezeletlen, reszelt héja, és kifacsart leve
- kb. 1 cm-nyi gyömbér, lereszelve
- 1 dl víz (szükség esetén)
- csipet só
- pár csepp frissen facsart citrom leve
- 1,5 teáskanál agar-agar
- 10 g darált pisztácia
A húsvéti gluténmentes répatorta elkészítése:
- A tojásokat kezdjük felverni a cukorral, sóval kézi robothabverővel.
- Fokozatosan adjuk hozzá a margarint, fahéjat, étolajat.
- Ha ezeket jól elkevertük, akkor mehet bele a reszelt sárgarépa, pekándió/dió és a mazsola is.
- Ezt már egy nagyobb kanállal keverjük csak össze.
- Amikor a massza már egynemű, keverjük bele a Miklos univerzális lisztet is a sütőporral együtt.
- Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
- Öntsük bele a torta masszáját.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben, kb. 35-40 perc alatt süssük készre.
- Tűpróbával ellenőrizzük majd a sütési idő vége felé, hogy jól átsült-e már a tortánk.
- Amíg sül a tészta, főzzük meg a vaníliás pudingot.
- 300 ml növényi italban a negyedannyi édesítővel főzzük jó sűrűre a pudingot.
- Tegyük félre hűlni.
- Amikor kész a tészta, formájában hagyjuk kihűlni.
- A tetejére a réteget készítsük el.
- A répát vágjuk fel apróbb részekre, és főzzük meg jó puhára.
- Amikor puha, és esetleg nem maradt már főzőleve, adjunk hozzá 1 dl vizet.
- Reszeljük le a kezeletlen héjú narancshéját.
- Facsarjuk hozzá a narancs levét.
- Reszeljük bele a megpucolt gyömbért.
- Kezdjük el forralni, amikor már forr, adjuk hozzá az agar-agart.
- Az agar-agarral is forraljuk picit az egészet.
- Hagyjuk ezt is kihűlni.
- Kezdjük el felverni a növényi tejszín alternatívtát, ha már majdnem kemény, verjük tovább a növényi mascarponéval.
- Amikor ez kész, adjuk hozzá fokozatosan a vanília pudingot.
- Eközben kihűlt teljesen a torta.
- Vágjuk tetté.
- Töltsük meg a harmad krémmel, és a sárgarépás-narancsos-gyömbéres mázból is 1-2 evőkanállal kanalazzunk a krémre.
- Tegyük rá a másik felét a tortának.
- Kenjük rá a maradék krémet.
- Úgy tegyük, hogy a kréme egy részéből, kör alakú falat képezzünk, amibe a narancsos-répás máz kerül majd.
- A kör alakú részbe bele is öntjük azt.
- A torta tetejére szórjuk a darált pisztáciát.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Gluténmentes húsvéti répatortában |
Energia | 20485 kJ / 4889 kcal | 1463 kJ / 349 kcal |
Zsír | 325,8 g | 23,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 151,0 g | 10,8g |
Szénhidrát | 394,5 g | 28,2 g |
amelyből cukrok | 94,7 g | 6,8 g |
Rost | 29,0 g | 2,1 g |
Fehérje | 58,9 g | 4,2 g |
Só | 4,64 g | 0,33 g |
A gluténmentes húsvéti répatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom édes édesítőszer étolaj fahéj glutén és tejmentes gyömbér húsvéti receptek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék margarin mascarpone mazsola narancs növényi mascarpone alternatíva pekándió pisztácia reggeli répatorta rizsital sárgarépa só sütőpor tej tejszín tojás torta uzsonna és tízórai vanília aroma vanília puding