Gluténmentes panettone
Iri mama egy gluténmentes panettonével lepett meg minket.
Az idei új gluténmentes panettonem. Elégedett vagyok vele, igazán jól sikerült 🙂. Próbáljátok ki Ti is.
Hozzávalók (12 szelet):
- 500 g Schär Mix B lisztkeverék vagy Miklós univerzális lisztkeverék, vagy Mester család kelttészta liszt ….
- 3 g sütőpor
- csipet só
- 2 g guarmagliszt vagy xantán (sikérhelyettesítő)
- 10 g útifűmaghéj vagy bambuszrost liszt
- 14 g gluténmentes porélesztő
- 50 g cukor
- 150 g tej vagy növényi alternatíva pl. rizsital, mandulaittal stb.
- 5 db tojás (vagy 5 evőkanál vízben áztatott chia mag)
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g kandírozott narancs és citromhéja
- 1 db narancs reszelt héja (lehet még mazsolát, csokicseppet stb.)
Tetejére:
- 1 db felvert tojássárgája (vagy olaj)
- 15 g pisztácia (vagy mandula)
A gluténmentes panettone elkészítése:
- Tejet (vagy növényi italt) langyosra melegítem.
- Beleteszem az élesztőt, kimért cukor felét, kimért lisztből 1 evőkanálnyit, elkeverem, pihentetem.
- Liszthez teszem a többi cukrot, sütőport, xantánt stb. , alaposan elkeverem.
- Kimért puha vajjal (vagy margarinnal) morzsásra dolgozom.
- Itt teszem hozzá a tojásokat vagy a beáztatott chiamagot, a felfutott élesztőt.
- Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
- Ezután a kandírozott citrust , aki szereti mazsolát, csokicseppet stb, bedagasztom a tésztát.
- Akkor jó, ha közepesen lágy a tészta!
- Minden lisztnek más a folyadék felvétele, amit írtam tej mennyiséget az ehhez a recepthez szól.
- Ezután kivajazott panettone formában, vagy mint én 18 cm-es tortaformát magasítottam meg, belesimítom a tésztát.
- Tetejét eligazítom egyenletesen, lekenem tojással, vagy aki nem eheti olajjal, pisztáciával leszórom.
- Így kelesztem duplájára, ez nekem majdnem 4 órát vett igénybe.
- Elég nehéz a vajas tészta, több ideig tart a kelesztés 🙂.
- Látszik rajta mikor kész, 170 °C fokos sütőben, alsó, felső sütési funkcióban 45 percig sütöm.
- 40 percnél ellenőrzöm egy hurkapálcával, picit még ragacsos volt, így még pár percig további sütöm.
- Újra ellenőrzés, ha nem ragad, elkészült a panettone 🙂.
- Formában hagyom 20-30 percig, csak ezután veszem ki, rácson hagyom kihűlni.
- Húzózáras tasakban tárolom, fagyasztani is lehet.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 20 -25 perc
- Kelesztés: 210-240 perc
- Sütés: 45-50 perc
Nehézségi szint: haladó
Ez a recept gluténmentes, tejmentesen és tojás mentesen is elkészíthető 🙂.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes panettoneban |
Energia | 17590 kJ 4198 kcal | 1466 kJ / 350 kcal |
Zsír | 194,2 g | 16,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 115,1 g | 9,6 g |
Szénhidrát | 554,1 g | 46,2 g |
amelyből cukrok | 164,7 g | 13,7 g |
Rost | 20,2 g | 1,7 g |
Fehérje | 29,2 g | 2,4 g |
Só | 1,41 g | 0,1 g |
A gluténmentes panettone recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt citrom cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes kuglóf recept gluténmentes panettone It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács karácsonyi GM receptek lisztkeverék mandula margarin Mester lisztkeverékek narancs olaj pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só sütőpor tej tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tojássárgája uzsonna és tízórai vaj xantán