Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes panettone

panettone recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes panettonével lepett meg minket.

Az idei új gluténmentes panettonem. Elégedett vagyok vele, igazán jól sikerült 🙂. Próbáljátok ki Ti is.

Hozzávalók (12 szelet):

  • 500 g Schär Mix B lisztkeverék vagy Miklós univerzális lisztkeverék, vagy Mester család kelttészta liszt  ….
  • 3 g sütőpor 
  •  csipet só
  • 2 g guarmagliszt vagy  xantán (sikérhelyettesítő)
  • 10 g útifűmaghéj vagy bambuszrost liszt 
  • 14 g gluténmentes porélesztő
  • 50 g cukor
  • 150 g tej vagy növényi alternatíva pl. rizsital, mandulaittal stb.
  • 5 db tojás (vagy 5 evőkanál vízben áztatott chia mag)
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 100 g kandírozott narancs és citromhéja
  • 1 db narancs reszelt héja (lehet még mazsolát, csokicseppet stb.)

Tetejére:

  • 1 db felvert tojássárgája (vagy olaj)
  • 15 g pisztácia (vagy mandula)

A gluténmentes panettone elkészítése:

  • Tejet (vagy növényi italt) langyosra melegítem.
  • Beleteszem az élesztőt, kimért cukor felét, kimért lisztből 1 evőkanálnyit, elkeverem, pihentetem.
  • Liszthez teszem a többi cukrot, sütőport, xantánt stb. , alaposan elkeverem.
  • Kimért puha vajjal (vagy margarinnal) morzsásra dolgozom.
  • Itt teszem hozzá a tojásokat vagy a beáztatott chiamagot, a felfutott élesztőt.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Ezután a kandírozott citrust , aki szereti mazsolát, csokicseppet stb, bedagasztom a tésztát.
  • Akkor jó, ha közepesen lágy a tészta!
  • Minden lisztnek más a folyadék felvétele, amit írtam tej mennyiséget az ehhez a recepthez szól.
  • Ezután kivajazott panettone formában, vagy mint én 18 cm-es tortaformát magasítottam meg, belesimítom a tésztát.
  • Tetejét eligazítom egyenletesen, lekenem tojással, vagy aki nem eheti olajjal, pisztáciával leszórom. 
  • Így kelesztem duplájára, ez nekem majdnem 4 órát vett igénybe.
  • Elég nehéz a vajas tészta, több ideig tart a kelesztés 🙂.
  • Látszik rajta mikor kész, 170 °C fokos sütőben, alsó, felső sütési funkcióban 45 percig sütöm.
  • 40 percnél ellenőrzöm egy hurkapálcával, picit még ragacsos volt, így még pár percig további sütöm.
  • Újra ellenőrzés, ha nem ragad, elkészült a panettone 🙂. 
  • Formában hagyom 20-30 percig, csak ezután veszem ki, rácson hagyom kihűlni.
  • Húzózáras tasakban tárolom, fagyasztani is lehet.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás, formázás: 20 -25 perc
  • Kelesztés: 210-240 perc
  • Sütés: 45-50 perc

Nehézségi szint: haladó

Ez a recept gluténmentes, tejmentesen és tojás mentesen is elkészíthető 🙂.

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
gluténmentes panettoneban
Energia 17590 kJ 4198 kcal 1466 kJ / 350 kcal
Zsír 194,2 g 16,3 g
  amelyből telített zsírsavak 115,1 g 9,6 g
Szénhidrát 554,1 g 46,2 g
  amelyből cukrok 164,7 g 13,7 g
Rost 20,2 g 1,7 g
Fehérje 29,2 g 2,4 g
1,41 g 0,1 g

A gluténmentes panettone recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes panettone recept

gluténmentes panettone

Kategória: , , ,