Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes amerikai fahéjas tekercs, kovásszal

tekercs recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes amerikai fahéjas tekerccsel bővült.

Nemrégiben jártam az Amerikai Egyesült Államokban. A hotelben minden reggel volt tekercs, de sajnos nem tudtam belőle enni, mert nem volt gluténmentes változatban. Ahogy hazajöttem, máris elkészítettem mentes és kovászos változatban. A helyzet az lett vele, hogy a tetején lévő máznak ideje sem volt megkötni, máris megettünk 6 darabot belőle. 

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

Tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett kovászból
  • 300 ml langyos növényi ital – most rizsital
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 150 g It’s us gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 40 g It’s us Miklos’s fehérkenyér liszt
  • 20 g lenmagliszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • ízlés szerint vanília kivonat

Töltelék:

  • 160 g barnacukor
  • csipet só
  • 50 g olvasztott növényi margarin
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj

Máz:

  • 40 g növényi mascarpone
  • 30 g olvasztott növényi margarin
  • 80 g porcukor
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • csipet só

A gluténmentes amerikai fahéjas tekercs elkészítése:

  • A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele a kész kovászt.
  • Üssük bele a tojássárgáját és az egész tojást.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
  • A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki.
  • A növényi margarint olvasszuk fel, keverjük el a barna cukorral, pici sóval és a fahéjjal.
  • Ezzel a töltelékkel óvatosan kenjük le a kinyújtott tésztát.
  • Tekerjük fel.
  • Másfél ujjnyi vastagra vágjuk fel.
  • Egy mélyebb, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tekercseket.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre. (én most a fürdőszobába tettem, az kellemesen meleg és párás levegőjű helyiség)
  • Érdemes óvatosan betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a tekercs, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Tegyük a sütőnk aljára, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
  • Kb. 35-40 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • A tekercsek aljára fog folyni egy kevés cukor, mennyein megkaramellizálódik sülés közben.
  • Hagyjuk a tepsiben kihűlni azokat.
  • Amíg hűl a tészta, készítsük el a mázat.
  • Az olvasztott növényi margarinhoz adjuk valamennyi hozzávalót, és keverjük össze alaposan, egyneműre.
  • Egy mokkáskanál segítségével csurgassuk rá a mázat a tekercsekre.
  • Legfinomabb, még picit langyosan.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, kb. 40 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes amerikai fahéjas tekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tekercs recept

Gluténmentes amerikai fahéjas tekercs, kovásszal

Kategória: , , ,